Hoe moet het verder met de samenleving, nu de meerderheid van Nederlanders niet meer tot een kerk of een religieuze groepering behoort?

Gelovige mensen dragen veel bij aan de samenleving. Ze verrichten door de bank genomen vaker vrijwilligerswerk, kijken meer om naar mensen die het moeilijk hebben en zijn sterker gericht op de gemeenschap dan op het individu. Dat religieuze groepen in de minderheid zijn in Nederland, heeft gevolgen voor onze samenleving als geheel. Dat blijkt uit het onderzoek Buiten kerk en moskee dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag publiceert.

Kerkelijk betrokken mensen doen vaker vrijwilligerswerk, ook bij bijvoorbeeld de voetbalvereniging. Secularisatie kan leiden tot een afname van vrijwilligers, vreest het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Kerkelijk betrokken mensen doen vaker vrijwilligerswerk, ook bij bijvoorbeeld de voetbalvereniging. Secularisatie kan leiden tot een afname van vrijwilligers, vreest het Sociaal en Cultureel Planbureau. Foto: ANP

In 2019 concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek voor het eerst dat de meerderheid van de Nederlanders zich niet meer verbonden voelde aan een kerk of een religieuze groepering. Tot dan toe waren gelovigen nog altijd in de meerderheid in Nederland. Dat kantelpunt kwam niet volkomen onverwacht: in de twintigste eeuw nam de secularisering in Nederland jaar na jaar toe.

Nieuws

menu