Dit artikel is vandaag gratis

Hoge gasprijzen, dus voor het eerst is er een gezamenlijke dienst van PKN, baptisten en vrijgemaakten met oudjaarsavond in Noardburgum

Interieur van de PKN-kerk aan de Rijksstraatweg in Noardburgum. Foto: Lodewijk Born

De hoge gasprijzen waar kerken mee geconfronteerd worden zorgen ervoor dat in Noardburgum op oudjaarsavond en met nieuwjaarsdag drie kerkgenootschappen samen één dienst houden.

Dat is volgens dominee Wybe Feenstra, voorganger van de Protestantse Gemeente Noardburgum, nog niet eerder voorgekomen. De PKN-gemeente, de Baptisten Gemeente Noardburgum en de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) houden normaliter altijd eigen samenkomsten om stil te staan bij het einde van het jaar.

Maar nu lokale kerken tegen flink hogere kosten hun gebouwen moeten verwarmen, leidt dit tot een stimulering van de oecumene. ,,Wy moatte elkoar wat troch de tiid helpe”, aldus Feenstra. Bij openluchtsamenkomsten werkten de drie kerken al langer samen en dit jaar ook voor het eerst op Hemelvaartsdag.

Feenstra zal zelf voorgaan in de dienst op oudjaarsavond (19.30 uur) in de PKN-kerk aan de Rijksstraatweg. Op nieuwjaarsdag zijn de baptisten de gastgemeente voor de samenkomst. Die begint om 11.00 uur in de Pleinkerk.

Nieuws

menu