Dit artikel is vandaag gratis

Huub Stapel speelt Titus Brandsma in podcast van KRO-NCRV

Een raam in de Sint-Vituskerk in Blauwhuis met de beeldtenis Titus Brandsma. Foto: Ria Kraa

Acteur Huub Stapel speelt pater karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) in een podcast die KRO-NCRV zondag lanceren. Zondag verklaart paus Franciscus Brandsma heilig op het Sint-Pietersplein in Rome.

De podcast gaat over de laatste maanden van het leven van de pater. Hij werd in 1942 opgepakt door de Duitse bezetters wegens zijn openlijke kritiek op het nationaal-socialisme. Brandsma stak die kritiek al ver voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog niet onder stoelen of banken. Hij werkte onder meer als journalist. Onder zijn leiding vaardigden de bisschoppen in 1941 een verbod uit op het opnemen van NSB-advertenties in katholieke dagbladen.

Brandsma stierf op 26 juli 1942 in concentratiekamp Dachau aan de gevolgen van ontberingen. Kampgenoten hebben later verklaard dat hij in Dachau veel mensen tot steun is geweest. Hij schreef in die tijd ook nog twee boekjes, die recent in herdruk zijn gegaan. Brandsma kreeg in 1982 het Verzetsherdenkingskruis.

In de podcast van KRO-NCRV gaat een hedendaagse journalist, vertolkt door Sinan Can, op zoek naar de beweegredenen van Brandsma. Andere rollen worden onder meer gespeeld door Roos Schlikker, Thomas Cammaert en Alfred van den Heuvel.

KRO-NCRV zendt de heiligverklaring van Titus Brandsma zondag rechtstreeks uit vanuit Rome. Voorafgaand aan de plechtigheid is er vanaf 09.30 uur een praatprogramma op televisie vanuit het oude stadhuis van Bolsward, vlakbij Ugoklooster, waar Titus Brandsma werd geboren als boerenzoon.

Nieuws

menu