In Filmhuis Westerkwartier is de pauze net zo belangrijk als de film

In Leek, in de bioscoopzaal van Landgoed Nienoord, worden maandelijks christelijke films gedraaid. Dit weekend bestaat het Filmhuis Westerkwartier vijf jaar en dat wordt gevierd.

Gerda en Harry Westerhof begonnen samen het Filmhuis Westerkwartier.

Gerda en Harry Westerhof begonnen samen het Filmhuis Westerkwartier. Foto: Jilmer Postma

Het wordt een feest waar het volle bak is, want beide filmavonden zijn al uitverkocht, zegt Harry Westerhof uit Grootegast. Het is dus vooraf al een mooi lustrum.

Het Filmhuis Westerkwartier is eigenlijk een soort familiebedrijf. Gerda en Harry Westerhof runnen het met hun dochters Emily en Michelle. Wel ‘een tweede tak’ overigens, want Harry heeft een gewone baan als uitvoerder bij netbeheerder Enexis. ,,We doen dit niet om er rijk van te worden, maar omdat we het belangrijk en mooi vinden om films met inhoud en betekenis te laten zien. Eigenlijk is het een vorm van evangelisatie.” Als er wat geld overblijft, wordt dit weer geïnvesteerd in het filmhuis.

Er zijn vrijwilligers voor ondersteuning in de techniek tijdens de filmavonden en mensen die flyers verspreiden in de regio.

Christelijke grondslag

Het begon ruim vijf jaar geleden toen het echtpaar een artikel had gelezen over een christelijk filmhuis in Rotterdam. Ze vonden dat zo’n mooi initiatief dat ze zelf het Filmhuis Westerkwartier in Leek zijn begonnen. In het Noorden zijn ze het enige filmhuis op christelijke grondslag.

Elke derde vrijdag en zaterdag van de maand kunnen filmliefhebbers terecht in de bioscoopzaal van Landgoed Nienoord, die door hen wordt afgehuurd. Er is maximaal plek voor 66 mensen. ,,We zitten meestal voor drie kwart vol. Dus gemiddeld zo’n veertig bezoekers.” Die komen niet alleen uit het Westerkwartier. ,,Ik spreek altijd over de driehoek Leeuwarden, Beilen, Slochteren. Uit dat grote gebied hebben we bezoekers.” De leeftijden zijn heel gevarieerd: van gezinnen met kinderen tot 70-plussers – en alles wat daar tussen in zit.

De films die worden gedraaid komen van de distributeurs Neema en FilmService en soms ook van grote maatschappijen, wanneer de films ook in gewone, reguliere bioscopen als Pathé worden vertoond.

Films als Fireproof , Courageous en War Room worden in de Verenigde Staten gewoon opgenomen in het reguliere filmaanbod, legt Westerhof uit. ,,Daar is het christelijke filmgenre veel groter en is het ook veel normaler om naar dergelijke films te gaan.”

Belangrijk onderdeel van de filmavonden in Leek is de pauze. ,,Dan is er tijd voor ontmoeting en onderling gesprek. Daar geven we ook volop ruimte aan. Soms loopt de pauze zelfs uit, en beginnen we gewoon weer wat later.” Na de film kunnen mensen ook nog met elkaar napraten – als ze dat willen. ,,Soms zie je ook dat de gesprekken nog in de zaal plaatsvinden, of dat er voor iemand gebeden wordt.”

Films als Fireproof, Courageous en War Room worden in de VS gewoon opgenomen in het reguliere filmaanbod

Naastenliefde

De films die het Filmhuis Westerkwartier vertoond worden zijn geen films waarin het christelijke altijd expliciet is. ,,We kiezen films uit waarin bijvoorbeeld thema’s als vergeving, naastenliefde of hoe je in het leven een nieuwe begin maakt. naar voren komen. Altijd wel vanuit christelijk perspectief.”

Zo werd bijvoorbeeld recent de film over de Amerikaanse atleet en oorlogsheld Louis Zamperini vertoond: Unbroken: Path to Redemption . Deze film was het vervolg op de Hollywoodfilm Unbroken , waarin het overlevingsverhaal van Zamperini werd verteld. ,,Die eerste film hebben we niet gedraaid, maar de opvolger daarvan wél, omdat we dat verhaal krachtiger vonden.” Soms zijn er ook films die heel duidelijk naar de Bijbel verwijzen, zoals Paul, Apostel of Christ .

In de vijf jaar was er één film die alle records brak: The Shack (uit 2017), een verfilming van het boek ‘De uitnodiging’ van William P. Young. ,,Die hebben we zestien keer vertoond. Een half jaar lang dus en de voorstellingen waren ook vrijwel allemaal uitverkocht.”

Westerhof kijkt niet alle films van tevoren. ,,Soms weet je gewoon dat het goed is. Zoals de God’s not dead -reeks. Ook hebben we vorig jaar Mary Magdalene vertoond, omdat die na twee weken al weer uit de reguliere bioscopen verdwenen was. Toevallig heb ik deze week nog een film gezien die we in oktober zouden vertonen, Changeover , maar die gaan we schrappen. Er werd namelijk in gevloekt.”

In de afgelopen vijf jaar was er één film die alle records brak: The Shack (uit 2017). Die hebben we zestien keer vertoond

Het naar de film gaan in het Filmhuis Westerkwartier moet een feestje voor de bezoekers zijn en daarom is er ook iedere keer gebak. ,,Dat zit bij de toegangsprijs van acht euro in.” In het feestweekend is er live-muziek. De film die wordt vertoond is God bless the broken road, een verhaal over de jonge moeder Amber die haar man verliest in de strijd in Afghanistan.

Filmweek

Beide voorstellingen zijn dus al uitverkocht, maar in oktober is er de jaarlijkse filmweek. Dat worden er op zes dagen films vertoond. Data: 18, 19, en 23 tot en met 26 oktober. Voor die avonden zijn nog voldoende kaarten beschikbaar.

Het programma is te vinden op: www.filmhuiswesterkwartier.nl

Nieuws

menu