Dit artikel is vandaag gratis

In beeld: In de Koepelkerk in Berltsum zijn zondag Marit Sophie, Bea en Doutzen gedoopt

De trotse doopouders met Marit Sophie, Bea en Doutzen. Foto: Lodewijk Born

In de Koepelkerk in Berltsum zijn zondag drie kinderen gedoopt. Een in december afgelaste doopdienst - door de lockdown - kon nu alsnog plaatsvinden.

Drie kinderen, Doutzen Stienstra, Bea Spoelhof en Marit Sophie Haagsma, werden in de eredienst gedoopt door dominee Sytze Ypma uit Franeker.

Eerst zou die dienst plaatsvinden op 19 december, maar op de zaterdagavond, voor die zondag ging daar een streep door, omdat Nederland in een lockdown ging.

Nu er weer versoepelingen plaatsvinden en kerkdiensten weer terug gaan naar normaal, worden ook bijzondere diensten ingehaald. Zo was Ypma eerder op de zondagochtend al in Goutum waar hij een dienst leidde waar de bevestiging van ambtsdragers plaatsvond.

De predikant deed zijn preek in de vorm van een doopbrief aan de dopelingen, ouders en gemeenteleden. Die kunnen de kinderen later, als ze groot zijn, nog eens teruglezen, en ontdekken in wat voor een bijzondere tijd de doopdienst plaatsvond. Ypma noemde onder meer de afgelopen tijd van de coronapandemie, maar ook hoe er vrijdag nog een zware storm plaatsvond en de spanningen in Oekraïne.

Het was zondag de laatste keer dat kerken met beperkingen te maken hebben. Vanaf 25 februari kan er weer op normale wijze samengekomen worden.

In maart 2020 moesten de kerken voor het eerst door coronamaatregelen aanpassingen in diensten doorvoeren. In totaal heeft dat bijna twee jaar geduurd.

Nieuws

menu