In kloosterdorp Steyl verandert niks: het 'Vaticaan van Nederland' is een onbekende parel die klaar ligt voor de toerist

Acht kilometer muur scheidde Jos Dambacher als jongen van de wereld die daarachter lag. „Mijn ouderlijk huis stond pal naast die muur.” Die omcirkelde een verboden gebied, waar nog een waas van geheim omheen zat. En dat prikkelde de kwajongensfantasie van de jonge Jos en zijn vriendjes natuurlijk. „Juist omdat het niet mocht, klommen we er overheen om een appeltje te plukken. Werden we nagezeten door kwade paters die hun rust verstoord zagen.”

In het Missiemuseum bevindt zich een ongekende verzameling opgezette zoogdieren, reptielen, vogels, insecten en vissen. Met dank aan de missionarissen van weleer die kisten vol tropische verrassingen naar het moederhuis stuurden.

In het Missiemuseum bevindt zich een ongekende verzameling opgezette zoogdieren, reptielen, vogels, insecten en vissen. Met dank aan de missionarissen van weleer die kisten vol tropische verrassingen naar het moederhuis stuurden. Foto: Rias Immink

Jongensjaren in de schaduw van het reli-rijk dat een Duitse missionaris in Noord-Limburg neerplantte. De nu 72-jarige Dambacher is nog altijd één van de paar honderd inwoners van oud-Steyl, en inmiddels kind aan huis van die ooit zo mysterieuze, verboden plek. En hij verbaast zich dat zo weinig mensen dit ‘Vaticaan van Nederland’ kennen.