Dit artikel is vandaag gratis

Katja Tolstaja is de nieuwe Theoloog des Vaderlands

Katja Tolstaja. Foto: Handy Tims

Katja Tolstaja (1970) is de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Dat is vrijdagavond tijdens de Nacht van de Theologie bekendgemaakt.

Katja Tolstaja (ook: Katya Tolstoj) vluchtte in 1991 met haar twee dochters vanuit de toenmalige Sovjet-Unie naar Nederland. Ze kwam in Kampen terecht. Daar studeerde ze theologie en promoveerde vervolgens op het werk van Fjodor Dostojevski. Ze is tegenwoordig directeur van het instituut Oosters Christendom en bekleedt de leerstoel ‘Theologie en Religie in Post-Trauma Samenlevingen’ aan de Vrije Universiteit.

Tolstaja onderzoekt onder meer welke historische, theologische en politieke lijnen conflicten bepalen. Zo kwam ze dit jaar, sinds de Russische inval in Oekraïne afgelopen februari, veelvuldig in het nieuws. Ze duidde de achtergronden en ving ook zelf Oekraïense vluchtelingen op.

Vrede en onvrede

Door haar geschiedenis met Rusland, haar inzet voor Oekraïense vluchtelingen en haar werk als theoloog is ze volgens het juryrapport over haar uitverkiezing tot Theoloog des Vaderlands bij uitstek in staat om ontwikkelingen rond vrede en onvrede te duiden en om verbanden te leggen met theologie en religie.

‘In de huidige geopolitieke context is theoloog Katja Tolstaja een belangrijke ambassadeur van de theologie in Nederland’, staat in het rapport. ‘Zij is in staat politieke en religieuze ontwikkelingen in Europa te duiden en tegelijkertijd de invloed van oorlog en vrede op het gewone leven van mensen hier en daar invoelbaar te maken.’

Tolstaja volgt Thomas Quartier op, die het afgelopen jaar Theoloog des Vaderlands was.

Nieuws

menu