Kerken die dicht gaan en geen toetjes eten in de veertigdagentijd: deze verhalen over kerk, geloof en samenleving wil je niet missen

In de kerkzaal van de Zuiderkerk in Sneek wijst alles al op de aanstaande sluiting van het gebouw. Foto: Wybe Fraanje
De veertigdagentijd is begonnen, voor veel mensen een periode van vasten en bezinning. Ook voor bisschop Ron van den Hout, die matiger eet. ,,Koekjes en snoep laat ik staan, en ook toetjes laat ik achterwege. Dat is niet heel spannend. Maar door te matigen ben ik me er wel meer van bewust dat niet iedereen zijn maag makkelijk vult.”
De veertigdagentijd eindigt in het paasfeest, en dat wordt in Harlingen op bijzondere wijze gevierd, met The Passion. En de meesten van ons hebben het waarschijnlijk gemist, maar de kus van Judas heeft al plaatsgevonden op de brug bij het Franekereind en de Engelse tuin heeft al gefungeerd als Hof van Getsemane.
Steeds minder mensen gaan naar een kerk, waardoor vele kerkgebouwen moeten sluiten. Wat gebeurt ermee? Tien jaar geleden al ging de Adelaarkerk in Leeuwarden dicht en dat gebouw is verworden tot een ruïne. Waarom is de kerk niet gesloopt of verbouwd?
Slopen gebeurt wel met de Zuiderkerk in Sneek, die definitief dichtgaat. Treurig? Niet echt, vindt kerkrentmeester Jan Hiddo de Boer.
Het is niet vanzelfsprekend om een paus te mogen interviewen. Toch sprak de Belgische Vaticaanwatcher Emmanuel Van Lierde inmiddels al twee keer uitgebreid met paus Franciscus. ,,Ik vind deze paus de moeite van het beluisteren en bekijken waard.”
En hoe moet het nu verder met de stikstofcrisis? Het blijft een probleem, zeker ook voor het kabinet. De uitwerking en invoering van de plannen gaat nog altijd stroef. Zo blijkt het bepalende Landbouwakkoord moeizaam te verlopen.
Wil je elke week een overzicht krijgen van de mooiste verhalen op het gebied van geloof, religie en samenleving? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief samenleving en religie. Dat kan hier. Fijne dag nog!