Kerken van Londen zijn belangrijk als plaatsen van inspiratie en bezinning, zeker nu tijdens de heropening van het zakencentrum

Het zakencentrum van Londen gaat langzaamaan weer open. De kerken in de City worden daar nauw bij betrokken, als plaatsen van inspiratie en bezinning.

Bob Chilcott met vier choral scholars voor St. Paul's Cathedral

Bob Chilcott met vier choral scholars voor St. Paul's Cathedral Foto: Bertjan van de Lagemaat

Na een weekje vakantie in de Midlands van Engeland, keerde ik afgelopen week terug naar mijn werkplek in de City van Londen. En wat kan een week een verschil maken. Vóór mijn vakantie werd het al wel wat drukker in de City: kantoorpersoneel keerde langzaam terug naar hun werkplek. Maar met het koude en natte voorjaar zag je er nog weinig van in het straatbeeld; iedereen liep snel door naar zijn of haar plaats van bestemming.

Maar nu het heerlijke zomerse weer haar intrede heeft gedaan, is ook de City opgebloeid. Als je nu vanuit de metro bij Bank Station naar boven komt, zie je overal mensen op terrasjes zitten of picknickend hun lunch eten op bankjes of in het gras van de vele parkjes en plantsoenen die tussen de hoge kantoorgebouwen verscholen liggen. Het is weer gezellig in hartje Londen.

Vertrouwen

Het is precies het beeld dat de Lord Mayor, de burgemeester van de City of London , ook graag wil uitstralen. De City moet weer tot leven komen, dat is in ieders belang. Hij is dan ook de aanjager van het project Reopening the City dat moet laten zien dat het weer bloeit en bruist in het zakelijk centrum van Londen. De boodschap is dat iedereen toch vooral het vertrouwen moet voelen om weer terug te keren voor werk, ontspanning en inspiratie. En als het gaat om de inspiratie, wordt aan de kerken een belangrijke rol toebedeeld.

Dat blijft het mooie van het werken hier in de Londense City: de kerken mogen een vooraanstaande rol spelen in het leven in de City. Veel kerken zijn verbonden met allerlei gildes die nog altijd een wezenlijke rol spelen in het bestuur van dit oudste stukje van Londen. Scholen zijn vaak verbonden aan een kerk en veel kerken bieden een thuis aan allerlei maatschappelijke organisaties.

De bisschop als gids

Als werkgemeenschap van kerken in de City werden we door de burgemeester daarom gevraagd om op 10 juni een speciale feestelijke dag te organiseren onder de titel: Reopening the City Churches . En zo’n kans moet je natuurlijk niet laten lopen. Er werd een speciale website gebouwd met informatie over de kerken en hun activiteiten, lunch- en avondconcerten werden georganiseerd en wandelingen werden uitgezet onder leiding van bijzondere gidsen.

De bisschop was gids in een wandeling die ging over ‘het gebed in de City’, een bekende historicus vertelde tijdens een wandeling over the Great Fire of London in 1666 en een beroemde architect ging op pad langs kerken ontworpen door Christopher Wren, de architect van onder meer St. Paul’s Cathedral.

Belang van kerken

Ook wij als Dutch Church opende onze deuren afgelopen donderdag. Onze kerk diende als startpunt van een wandeling die ging over het politieke belang van de kerken, juist in tijden na een crisis. De wandeling werd geleid door Sir Peter Bottomley, een bekend politicus die ooit minister was in het kabinet van Margareth Thatcher en nu The Father of the House is, het langstzittende kamerlid in The House of Commons, de Britse Tweede Kamer.

Ik mocht de MP en The Lord Mayor ontvangen en vertellen over de Nederlandse Kerk, want de burgemeester had deze openingswandeling uitgekozen om zijn betrokkenheid bij de heropening van de kerken in de City te tonen. Later op de middag mocht ik op stap met de componist Bob Chilcott, die ooit begon als jongenssopraan bij het koor van King’s College Cambridge en later jarenlang deel uitmaakte van de King’s Singers. Hij nam ons mee op een muzikale wandeling langs onder meer St. Paul’s Cathedral en St. Sepulchre, een kerk met een speciale kapel gewijd aan musici.

Als klap op de vuurpijl hadden we ’s avonds in de Dutch Church een concert met als titel Forgotten Composers, met muziek van Joods-Nederlandse componisten van wie de muziek tijdens de nazi-bezetting werd verboden. De muziek werd uitgevoerd door in de Londen wonende violiste Amarins Wierdsma, dochter van de Friese dirigent en pianist Oane Wierdsma (1954-2008).

Een volle en lange dag was het. Ik kwam pas laat thuis uit Londen, maar dat was helemaal niet erg, want wat bloei je als predikant op van zo’n dag.

Bertjan van de Lagemaat is predikant in de Nederlandse kerk in Londen. Reacties: ds.vdlagemaat@gmail.com