Kerstmuziek: Uit de schemer van de tijden - Geworteld in de christelijke traditie

Zo vlak voor sinterklaasavond wil ik stilstaan bij Uit de schemer van de tijden, dat als lied 745 het nieuwe liedboek heeft gehaald. Kan het eigenlijk wel? Protestanten laten zingen over een heilige? Zijn de liederen over Sint Maarten en Sint Nicolaas niet een beetje raar?

Het gaat hier om een lied van Andries Govaart, die werkte in het bisdom Utrecht en in het Dominicanenklooster Huissen en die veel liturgische en meditatieve teksten schrijft. Hij heeft dit lied geschreven op een melodie uit Wales, van William Rowlands (1860-1937). Naar het dorp waar de componist woonde, wordt de melodie Blaenwern genoemd. In Groot-Brittannië is het de melodie waarop Love divine, all love’s excelling wordt gezongen. Dat lied, in ons liedboek 754, zingen wij (jammer genoeg) op een wat moeilijker Welshe melodie.

Trouwens, je kunt het ook zingen op de melodie van lied 791, die niet voor niets Love divine heet, of zelfs op die van lied 913, Wat de toekomst brengen moge . Dat doen ze meestal in de Verenigde Staten. Zo kun je met melodieën allerlei kanten op, maar het blijft jammer dat Blaenwern in Nederland beperkt blijft tot hoogstens één zondag per jaar.

Maar goed, morgen is het sinterklaasavond. Een vreemde sinterklaas. Zonder intochten, met nauwelijks rumoer rond zwarte Piet, want die is er even niet. En dan toch een lied.

Uit de schemer van de tijden doemt een oergestalte op, / met legenden, staf en mijter, beeld van het erbarmen Gods.

Barmhartige God

In zijn zorg voor kinderen en wezen, voor armen en andere uit de maatschappij verstoten mensen, toont Nicolaas het gezicht van de barmhartige God, het gezicht van Jezus.

Voor wie reizen in den vreemde, voor wie overvallen wordt / door de stormen, door de schemer, door de honger, door tekort, die geen eigen grond meer hebben, die gevlucht zijn om het brood... / al wie varen op het water, zelfs de scheepslui op de wal...

Bij de video: op internet is geen versie met zang beschikbaar

Sinterklaas, van het feest van delen, is mooier dan de Kerstman. Want geworteld in de christelijke traditie waarin Jezus ons oproept om helper van de armen, de hongerigen, de vreemdelingen te zijn.

En zo past sinterklaas prachtig bij advent.

Dit is deel 3 van een serie van emeritus predikant Albert Ferwerda over kerstmuziek. Lees en luister ook naar andere afleveringen uit de serie .

Nieuws

menu