Kerstnachtmis in Sneek vanavond op televisie

,,De Nachtmis is het voorspel, eigenlijk gaat het natuurlijk om eerste kerstdag, als we het Hoogfeest van Kerstmis vieren”, meent pastoor Peter van der Weide. Vanavond gaat hij voor in de Nachtmis in de Sneker Sint Martinuskerk. Die viering wordt door de KRO live uitgezonden op NPO2.

Pastoor Peter van der Weide zegent de kaarsen in de St. Martinuskerk in Sneek

Pastoor Peter van der Weide zegent de kaarsen in de St. Martinuskerk in Sneek Foto: Simon Bleeker

In 2013 en 2016 is de Sneker Nachtmis ook al op de landelijke televisie vertoond, sinds dit jaar worden de zondagse vieringen in Sneek ook geregeld door de NPO uitgezonden. ,,Dat vraagt om een strakke planning. Ik heb dan precies 59 minuten, en ik moet me precies aan het draaiboek houden”, zegt Van der Weide. ,,Maar met de Nachtmis heb ik gelukkig extra de tijd: van kwart over elf tot vijf voor een.”

Ik heb dan precies 59 minuten, en ik moet me precies aan het draaiboek houden

De Martinuskerk zal vanavond met zo’n zevenhonderd man helemaal vol zitten. Het is een van de weinige momenten in het jaar dat het zo druk is - in de viering van morgenochtend verwacht Van der Weide zo’n 350 bezoekers en bij de vesper morgenmiddag zo’n 250.

Lees ook: Het verhaal van het houtwerk van Friese kerken

,,Veel mensen komen maar een keer per jaar naar de kerk. Er zit voor hen een soort romantiek in de Nachtmis, ze kennen de verhalen van hun ouders en ze zijn misschien vorig jaar ook wel geweest. Als ze een keer per jaar komen zit er ook een regelmaat in, denk ik dan maar. Hoewel ik deze mensen graag vaker zou zien: de toekomst van de kerk is ook van hun betrokkenheid afhankelijk. Maar niet alleen wij hebben er mee te maken: ook verenigingen en andere organisaties hebben het steeds moeilijker om mensen voor langere tijd aan zich te binden.”

Bekijk hier de kerstzang in de Sneker Sint Martinuskerk in 2017

Afgelopen weekend zijn in verschillende kerken al de eerste kerstvieringen gehouden. Vaak waren dat kinderkerstfeesten, maar ook de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten is al van start gegaan met de vieringen. Daar is de aanloop zo groot dat alles niet op één dag kan: gisteren waren de eerste twee kerstnachtdiensten, vanavond zijn er weer twee en morgenochtend zijn er twee kerstdiensten. Verwacht wordt dat deze drie dagen in totaal ruim achtduizend mensen de diensten in de kerk in Drachten bezoeken.

Lees ook: Column: Druk in de adventstijd

Kerstnachtmis, vanavond om 23.20 uur op NPO2

Zie pagina 12 in het Friesch Dagblad van 24 december voor meer bijzondere vieringen.

Nieuws

menu