Dit artikel is vandaag gratis

Zondag wordt er in Donkerbroek een Kerstviering gehouden met en voor Oekraïneres (en die dienst kunnen alle Friese kerken later gebruiken)

In de Stephanuskerk in Oldeholtpade was in maart een speciale kerkdienst met avondmaal voor en met Oekraïners. Foto: Jilmer Postma

In de Laurenskerk in Donkerbroek wordt zondag een kerstviering gehouden voor en met vluchtelingen uit Oekraïne. De opname ervan wordt later gedeeld met andere Friese kerken.

De viering wordt verspreid via de websites van de kerken en op YouTube geplaatst, zodat de Oekraïners in hun eigen taal en met eigen mensen een kerstdienst kunnen meemaken, zo laat classisdominee Wim Beekman weten. ,,Voor zover ik weet is dit initiatief uniek in Nederland.”

In de dienst gaat ds. Alexeij Lyashenko voor en ook zullen er twee Oekraïense zangeressen en een Oekraïens kinderkoor aan meedoen. Lyashenko is een baptistenpredikant die al regelmatig in Nederland verbleef en sinds de oorlog in Sneek woont, zo vertelt dominee Jouke Droogsma uit Oldeholtpade.

Opnames

Droogsma, die zelf geen rol in de viering heeft, maakt samen met zijn vrouw Anne opnames van de dienst. Ze hebben daar ervaring in, want maakten eerder bijvoorbeeld al eens een speelfilm. ,,We hebben goede opnameapparatuur.”

Gewoonlijk vieren de Oekraïense christenen kerstfeest op 7 januari - volgens de eigen orthodoxe kalender, maar het hoofd van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk (de metropoliet), heeft onlangs toestemming gegeven aan vluchtelingen om dit op of rond 25 december te vieren in en met het land waar zij nu verblijven.

Organist Wietze van der Veen bespeelt het orgel. De PKN-gemeente Donkerbroek heeft de kerk beschikbaar gesteld. De viering begint om 14.00 uur, maar heeft een besloten karakter in verband de filmopnames die gemaakt worden. ,,We nemen bijvoorbeeld de gebeden, de preek en het kinderkoor apart op. Later monteer ik alles tot één geheel’’, vertelt Droogsma. Het is dus niet, zoals bij bijvoorbeeld de diensten van Omrop Fryslân, een integrale registratie van de viering. Bij de kerstdienst is ook geen ander publiek welkom, afgezien van de medewerkers en wat andere Oekraïense kerkgangers. Ook het Oekraïense volkslied zal gezongen worden en komt in de kerstcompilatie terug.

Kijkers in Oekraïne

Volgens Droogsma, die in maart betrokken was bij een eerste dienst in Fryslân voor Oekraïners - toen in Oldeholtpade - kan de kerstviering best veel bekeken worden als die eenmaal online staat. ,,Ik heb wel gehoord dat ook elders in het land naar zulke uitzendingen wordt gekeken, en zelfs in Oekraïne.”

Beekman zal de link van de dienst meesturen met zijn kerstboodschap aan alle PKN-gemeenten. Ook komt de registratie te staan op de website van de Classis Fryslân.

Nieuws

menu