Dit artikel is vandaag gratis

Lenie Lap uit Wetsens: een regenboogvlag aan de kerk heet je welkom. 'Iedereen is een kind van God'

De regenboogvlag. Foto: ANP

Namens de groep Moeders en vaders van regenboogkinderen benaderde Lenie Lap Friese kerken met het verzoek deze dagen een regenboogvlag uit te hangen. „Iedereen is een kind van God.”

„Toen mijn vriendin en ik in 2009 trouwplannen hadden, was het heel belangrijk dat de kerk daarin meeging. Dat vonden wij zelf, maar ook voor bijvoorbeeld vrienden en voor onze ouders was het van belang dat ons huwelijk kerkelijk ingezegend kon worden. Binnen protestantse gemeenten is het afhankelijk van de kerkenraad hoe met dat soort verzoeken wordt omgegaan, maar wij trouwden in de Doopsgezinde Remonstrantse kerk in Dokkum, en daar is het al sinds 1986 geen probleem.”

„Veel mensen realiseren zich dat niet, maar de regenboogfamilie is veel groter dan de groep lhbti’ers zelf. Ik heb bijvoorbeeld vijf zussen en zwagers die ook geweldig betrokken bij de regenboogfamilie zijn. Het mooie van de regenboogvlag is dat het laat zien dat we allemaal een grote familie zijn.”

Regenboogviering

„Zaterdag is het Roze Zaterdag, dan is de jaarlijkse oecumenische regenboogviering in de Grote Kerk in Leeuwarden. Daar kijk ik naar uit; het is altijd een mooie viering waar ik vrolijk van word. Mijn ouders leven niet meer, maar eerder gingen zij ook altijd mee naar die viering. Het is echt een feest.”

„Afgelopen maanden heb ik namens de groep Moeders en vaders van regenboogkinderen met veel Friese kerkenraden contact gehad, met het verzoek om deze week een digitale regenboogvlag te planten op de website www.regenboogvlaggenvoorfryslan.frl , en de vlag ook van het kerkgebouw te laten wapperen. Daar heb ik veel positieve reacties op gehad. De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft bijvoorbeeld aan de plaatselijke commissies het advies gegeven de vlag uit te hangen, doopsgezinde en remonstrantse kerken doen allemaal mee en bij veel protestantse kerken wappert hij de hele week, zoals in Hilaard, Dokkum en Britsum. Er zijn ook veel kerken die hem op Roze Zaterdag uithangen.”

Kind van God

„Ik vind het belangrijk dat kerken dit doen, omdat we als kerken een verbindende functie hebben: iedereen mag er zijn, ongeacht wie je bent. Iedereen is een kind van God. In mijn gesprekken de afgelopen tijd ben ik ook wel kerken tegengekomen die zeggen dat ze nu nog niet willen meedoen. Dat vind ik niet erg: ze denken er in ieder geval over na, en ze praten met elkaar.”

„Er zijn natuurlijk ook kerken die er anders over denken. Vooral aan de rechterkant, waar ze heel erg Bijbelvast zijn. Iedereen mag natuurlijk denken wat hij of zij wil, maar het is denk ik wel heel heftig als je opgroeit in een kerk die je afkeurt.”

„Als zo’n vlag uithangt, voel je je als lid van de regenboogfamilie toch welkom in de kerk. Vergelijk het met de Friese vlag: als ik in het buitenland ben en ik moet uit drie restaurants kiezen waar ik ga eten, stap ik zeker binnen bij het restaurant dat een Friese vlag heeft uithangen. Ik heb lang in Buitenpost gewerkt, en daar wapperde de vlag iedere dag in het centrum. Dat gaf toch steeds weer een blij gevoel als ik er naartoe reed. Bij mijn huis in Wetsens heb ik hem ook standaard hangen.”

Nieuws

menu