Dit artikel is vandaag gratis

Met een eeuwenoud Mariabeeld langs historische plekken: Mariaprocessie trekt zondag door de oude binnenstad van Leeuwarden

Het Mariabeeld in de Dominicuskerk tijdens de processie in 2017. Foto: Niels Westra

Komende zondag 2 oktober wordt voor de vierde keer de processie van Onze Lieve Vrouwe van Leeuwarden plaats. Daarbij trekken gelovigen met een eeuwenoud Mariabeeld langs historische plekken in de binnenstad.

Aan het genadebeeld van Maria worden bijzondere gebedsverhoringen toegeschreven. De historische sporen van dit beeld gaan terug tot het begin van de 16e eeuw. Toen stond het beeld in de St. Vituskerk in Leeuwarden, de voormalige kathedraal van het bisdom Leeuwarden. Van het gebouw is alleen de toren de Oldehove over gebleven.

Schuilkerken

Bij de tocht wordt zoveel mogelijk de route gevolgd die bekend is uit de late Middeleeuwen. De processie begint om 15.15 uur bij de St. Bonifatiuskerk aan de Voorstreek en eindigt in de St. Dominicuskerk aan de Harlingerstraat. Daarbij worden onder andere plaatsen aangedaan waar eens de oude katholieke schuilkerken stonden.

Na afloop van de processie zal in de St. Dominicuskerk het Marialof (Mariaviering) worden gehouden. Hoofdcelebrant in deze viering is mgr. Ron van den Hout, bisschop van Groningen-Leeuwarden. Bij slecht weer vervalt de processie maar de viering om 17.00 uur gaat sowieso door.

Nieuws

Meest gelezen

menu