Dit artikel is vandaag gratis

Mathilde de Graaff: 'Vakantie vieren is een kunst. Zeker nu dit in corona-tijd ook weer anders dan anders gaat'

Ds. Mathilde de Graaff op Terschelling. Foto: Neeke Smit

Heel Nederland heeft vakantie. Overal hoor je: ‘We zijn er écht aan toe na anderhalf jaar corona en het steeds weer flexibel moeten zijn.’ Misschien zouden we op een andere manier moeten leren ontspannen, meent dominee Mathilde de Graaff.

Corona heeft ons ‘rustige’ leventje voor iedereen wereldwijd veranderd. Eind juni haalden met z’n allen opgelucht adem vanwege de hervonden vrijheid. Inmiddels weten we: te vroeg gejuicht. Nog niet iedereen is gevaccineerd en dus kan het virus ook gaan wandelen of op reis gaan. De ander besmetten dus.

Wij worden aangesproken op ons gezond verstand maar we blijken ons niet verantwoord te kunnen gedragen. Ons land kleurt donkerrood, we zijn een gevaarlijke brandhaard van het virus. We vinden het natuurlijk allemaal verschrikkelijk en houden ons hart vast.


Helemaal beu

‘We zijn Covid-19 helemaal beu.’ Tegelijkertijd gaan we gewoon op pad vanwege die begrijpelijke behoefte aan ontspanning. Intussen zijn het heerlijke vakantiedagen. Op Terschelling zijn de gasten op het strand te vinden. Lekker wandelen, zwemmen in zee, zonnen op het warme zand, fietsen met de zeewind in je haren, onderuit zakken op een terrasje of gewoon lekker lui met een boek. We hebben het hard nodig: ontspanning.

Het woord ‘vakantie’ is afgeleid van het Latijnse vacare , en staat eigenlijk voor ‘leeg, vrij zijn’. Je agenda is leeg, ter onderbreking van het vaak drukke dagelijkse leven, en je bent vrij om te doen waar je zin in hebt.

Het allereerste verhaal in de Bijbel vertelt dat God een dagje vrij neemt. Hiermee laat het oude boek van meet af aan horen, dat het belangrijk is om van ophouden te weten. Een mens is meer dan zijn werk. Het leven is groter dan wat we zelf tot stand brengen. We leven niet om te werken, maar werken om te leven.


Open ruimte

Vakantie vieren is een kunst. Zeker nu dit in coronatijd ook weer anders dan anders gaat. Hoe ga je om met vrije tijd? De open ruimte van de vrije tijd kan ook onverwacht zaken over jezelf, je werk of je relatie, die al langer sluimeren, aan het licht brengen. Gevoelens van onvrede of voldoening. Hoe ging het met jou in het afgelopen corona-jaar? Wat liet je liggen, wat is toe aan een onderhoudsbeurt, wat zou je eigenlijk willen veranderen in je leven?

Daarmee zijn we aan het herbronnen : hoe sta ik in leven en geloven? Welke keuzes maak ik en waarom doe ik wat ik doe? Waarom wil ik deze (al dan niet intensieve) levensstijl volhouden? Wat beweegt mij nu eigenlijk echt? Die diepere persoonlijke motivatie, geloof en zingeving, dáár gaat het om. Als je daar dichtbij weet te komen ben je tot veel meer in staat en houd je dat wat je doet, hoeveel inspanning het ook kost, met ontspanning vol.

Door zelf zo te proberen bij de bron van je leven te staan heeft dat ook weer effect op de ontmoeting met anderen. Je kunt dan inspiratie of motivatie delen en dan gaat er altijd iets stromen. Het begin van een verandering. Wie zulke, vaak ongemakkelijke zaken liever ontloopt, moet ook in de vakantie vooral heel veel gaan plannen!


Verwonderen

Wat is ontspannen of genieten en hoe doe je dat? Het is voor iedereen anders. Een intens genieten kan ontstaan als mensen zich verwonderen. Zoiets wordt beschreven in Psalm 8. Wat er bij de dichter allemaal aan vooraf is gegaan, weten we niet. Het is geen alledaagse ervaring die hij beschrijft. Hij laat horen hoe hij ópziet. Alsof hij ineens ruimte heeft om te zien wat er is. Hij kijkt met nieuwe ogen naar wat hij ziet. Hij wordt geraakt door het ontzagwekkende van dit leven.

Zou hij vakantie hebben? Kijkend naar de natuur, de zon, de sterren, de zee, het eindeloze strand, de weidse horizon. ‘Wat voel ik me dan klein’, zegt de dichter. De dichter voelt zijn nietigheid, én meteen daarna dat hij er in al zijn kleinheid mag zijn. Hij voelt zich gezien, door God. Dat geeft hem een bodem onder zijn voeten, middenin de adembenemende en grenzeloze weidsheid.


Geen overdosis mogelijk

Trouwens, je hoeft voor dat gevoel niet voor op vakantie of er ver voor te reizen. Het is aanwezig op het plekje waar jij leeft. Wel is het nodig en heilzaam om iedere dag een zekere dosis vacare in te nemen. Wat zo bijzonder is: je kunt deze vaccinatie jezelf verstrekken. De apotheek of de GGD heeft het niet, sneltesten zijn niet nodig, je krijgt er geen QR-code voor en het is gratis. Wie deze dosis dagelijks inneemt zal ervaren dat dit recreatie, her-schepping, is. Op de bijsluiter staat te lezen dat een overdosis niet mogelijk is en dat de bijverschijnselen heilzaam zijn. Tot zover de levens-reisverzekering voor iedereen, waarbij niemand hoeft te annuleren. Een goede zomer toegewenst.

Mathilde de Graaff is als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente ET-10 op Terschelling en festivalcoördinator voor het inspiratiefestival op 22, 23, 24 okt.. Zij schrijft maandelijks over wat ze meemaakt op Terschelling en ontwikkelingen die ze in de kerken ziet.

Nieuws

menu