Minister Franc Weerwind laat onderzoeken of uitsluiting van ex-leden door Jehovah's Getuigen strafbaar kan worden

Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming stelt een onderzoek in naar de gevolgen van uitsluiting voor ex-leden van gesloten (religieuze) groepen, zoals de Jehovah’s Getuigen. Hij wil uitzoeken hoe groot het probleem is en of hij daar strafrechtelijk tegen kan optreden, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Bezoekers tijdens het internationaal congres Liefde faalt nooit! van Jehovah's getuigen in de Jaarbeurs, in 2019.

Bezoekers tijdens het internationaal congres Liefde faalt nooit! van Jehovah's getuigen in de Jaarbeurs, in 2019. Foto: ANP

Aanleiding voor de studie is de petitie Bestraf het Sociaal Doodverklaren bij de Jehovah’s Getuigen , die is opgesteld door ex-Jehovah’s die met uitsluiting te maken kregen. Zij stellen dat dit een grote impact op hen heeft gehad en dat slachtoffers te maken kunnen krijgen met sociale, financiële en psychische problemen. De petitie is meer dan duizend keer ondertekend en was reden voor Kamerleden Michiel van Nispen (SP) en Ulysse Ellian (VVD) om een reactie van de minister te vragen.

Nieuws

Meest gelezen

menu