Dit artikel is vandaag gratis

The Passion komt in 2023 naar Harlingen en dat past uitstekend bij de stad, vindt burgemeester Ina Sjerps

Foto van het verlichte kruis van The Passion in Harlingen. Foto: Marcel van Kammen

De inwoners van Harlingen troffen donderdagochtend een groot wit kruis op de Dokkade. Het was de aankondiging van het muziekspektakel The Passion, dat op Witte Donderdag wordt uitgevoerd in de havenstad.

Het muzikale evenement, dat op televisie wordt uitgezonden door KRO-NCRV, vindt plaats op 6 april en vertelt het verhaal van het lijden en sterven van Jezus. Het spektakel trok in het verleden duizenden bezoekers, maar werd wegens de coronapandemie de afgelopen twee jaar zonder publiek opgevoerd.

Volgens Peter Kuipers, directievoorzitter van KRO-NCRV, is het belangrijk dat het eeuwenoude paasverhaal opnieuw wordt verteld. Net zoals tijdens de vorige edities is de opvoering in Harlingen met actuele evenementen. ,,Vanuit de christelijke traditie maken we als KRO-NCRV programma’s en initiatieven waarin liefde voor de mensen om je heen een grote rol speelt. The Passion is daar een mooi voorbeeld van en maakt duidelijk dat het paasverhaal over Jezus, dat bijna tweeduizend jaar oud is, nog steeds actueel is.”

Ina Sjerps, burgemeester van Harlingen, zegt trots te zijn dat Harlingen is gekozen voor het decor van The Passion . ,,Harlingen is dé zeehavenstad van deze provincie met een monumentale binnenstad en een zeer rijke cultuurhistorie. Een evenement als The Passion past wat ons betreft bij uitstek in een culturele stad aan zee. We laten Nederland dan ook graag kennis maken met de veelzijdigheid van onze gemeente en inwoners.”

Opnieuw in Fryslân

Het is de tweede keer dat The Passion , dat in 2011 begon, naar Fryslân komt. In 2017 was de binnenstad van Leeuwarden het podium. Toen was het Dwight Dissels die de rol van Jezus vertolkte en trad Elske DeWall op als Maria. DeWall zong onder meer de Friestalige liederen In nije dei van De Kast en Wêr bisto? van Twarres. Het evenement trok destijds zo’n 16.000 bezoekers. Via de televisie keken nog zo’n 3,1 miljoen mensen mee.

De cast voor Harlingen is nog niet bekend. De verwachting is dat KRO-NCRV begin volgend jaar daarover een tip van de sluier zal oplichten.

Nieuws

menu