Dit artikel is vandaag gratis

Nonnen in Brabant kunnen dankzij de vele zonuren 64.000 flessen wijn vullen

De nonnen met hun wijn. Foto: Niels Priem

Een groep nonnen in het Brabantse Oosterhout is de wanhoop nabij. Vanwege de enorme hoeveelheid zonuren en hoge temperaturen vorig jaar, hebben ze nu een overvloed aan wijn van hun wijngaarden.

„De zon heeft goed z’n best gedaan”, zegt zuster Maria Magdalena . „We kunnen zo’n 64.000 flessen wijn gaan vullen.” En precies dat is het probleem: dit zijn veel te veel flessen voor de nonnen om te maken.

Normaal gesproken produceren de nonnen in een jaar tijd ongeveer 30.000 flessen, nu is dat meer dan het dubbele. Om de flessen toch te verkopen zijn de hulporganisaties: Breda Maakt Mij Blij, No Waste Army en Boerschappen ingeschakeld.

Met man en macht zijn de zusters en hulptroepen aan de slag gegaan. En met resultaat: in een paar dagen tijd zijn er al 5000 flessen verkocht. En dit tot grote vreugde van de nonnen, het maken en verkopen van de producten is namelijk hun enige inkomstenbron.

Bier

Al ruim tien jaar verbouwen ze druiven rondom het klooster. Aanvankelijk wilden ze hop verbouwen om bier te brouwen, maar dat vonden ze in een vrouwenklooster toch een beetje misplaatst, aldus een lachende Magdalena.

Ook geeft ze toe dat de dames wijn eigenlijk ook veel lekkerder vinden dan bier. „Wel drinken we dit alleen tijdens speciale gelegenheden, gelukkig mogen we zelf bepalen wat een speciale gelegenheid is!”

Nieuws

menu