Onenigheid binnen Protestantse Kerk over lot van Palestijnen: Leeuwarder dominee vraagt de kerk excuus aan het Joodse volk aan te bieden

De aandacht die de Protestantse Kerk besteedt aan de Nakba valt bij onder meer de Gereformeerde Bond in verkeerde aarde. De Nakba is de Arabische aanduiding voor de periode van 1947 tot 1949, waarin ruim 700.000 Palestijnen uit hun dorpen vluchtten of werden verdreven. De gebeurtenissen hingen samen met het ontstaan van de staat Israël, 75 jaar geleden.

Een Palestijnse demonstrant toont een sleutel, als symbool voor de woningen die de Palestijnen tijdens de Nabka moesten achterlaten.

Een Palestijnse demonstrant toont een sleutel, als symbool voor de woningen die de Palestijnen tijdens de Nabka moesten achterlaten. Foto: AFP

De Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk zegt ontstemd te zijn over de verklaring van de kerk, en zegt die met ‘gevoelens van vervreemding’ te hebben gelezen. ‘Juist waar we met Israël stilstaan bij de wonderlijke terugkeer van het Joodse volk naar het land van de belofte, suggereert de kerk de koppeling tussen dit teken van Gods trouw over Zijn volk en de Nakba’, reageert het hoofdbestuur van de bond in een verklaring.