Online bereikt Open Doors-dag ook de wat minder betrokken volgers

Niet in de Jaarbeurs in Utrecht, maar in minimaal 4500 huiskamers wereldwijd, wordt morgen de Open Doors-dag gehouden. De Friezen Hanna en Dick gaan de livestream op YouTube zeker volgen.

Een volle Jaarbeurs in Utrecht tijdens de Open Doors-dag van 2015. Dit jaar wordt het evenement gehouden in de vorm van een livestream op Youtube en Facebook.

Een volle Jaarbeurs in Utrecht tijdens de Open Doors-dag van 2015. Dit jaar wordt het evenement gehouden in de vorm van een livestream op Youtube en Facebook. Foto: Open Doors

‘Nederlandse christenen ervaren dit jaar zelf aan den lijve wat het betekent om beperkt te worden in onze vrijheid van samenkomst. Maar in verbondenheid met onze vervolgde broeders en zusters wereldwijd houden we ‘door alles heen’ de focus op het christelijk geloof dat ons wereldwijd verbindt.’ Met die insteek houdt Open Doors morgen haar jaarlijkse ontmoetingsdag online, op YouT ube en Facebook.

De Open Doors-dag – normaal gesproken in de Jaarbeurs in Utrecht – is altijd echt zo’n moment om je op te laden, zeggen de Friese vaste bezoekers Hanna en Dick (hun achternamen laten ze achterwege, om problemen in het buitenland te voorkomen). Dick: ,,Toen ik er jaren geleden voor het eerst was dacht ik: het is goed om hier te zijn om te bidden voor vervolgde christenen, om hen onze betrokkenheid te laten voelen. Maar toen ik wegging was het gevoel compleet omgedraaid: ík was bemoedigd door al die verhalen die verteld waren, hetzij door mensen die overgekomen waren, hetzij via video-boodschappen.” Hanna: ,,Ik ben er zeker tien keer geweest. Die verhalen van christenen van over de hele wereld, maar ook het bidden met zo’n enorm grote groep… op zo’n moment voel je echt dat we als christenen één grote familie zijn.”

Vergeet niet dat onze broers en zussen wereldwijd ook voor óns bidden

Thuis in de eigen huiskamer zal die overweldiging allicht iets minder zijn, maar bij Hanna en Dick overheerst de blijdschap dat er toch een Open Doors-dag is. Hanna: ,,De kracht van het gebed is even sterk, of je nu thuis zit of met zijn allen in een zaal. En ik heb begrepen dat er inter-actie-momenten met thuiskijkers in het programma zitten, dus ik ben heel benieuwd in hoeverre er toch ontmoeting zal zijn.”

Dick: ,,Het belang zit niet in de dag op zich, maar in de betrokkenheid met de vervolgde kerk, die moet doorgaan. Bij de Nacht van Gebed – die ook online werd gehouden – is dat heel goed gelukt. Er hebben veel méér mensen meegedaan dan er normaal gesproken voor naar een kerkgebouw gaan. Dat effect verwacht ik nu eigenlijk ook. De fysieke Open Doors-dag trekt vooral mensen die heel betrokken zijn bij de organisatie en de vervolgde kerk. Nu zullen waarschijnlijk ook mensen inschakelen die er veel minder van weten. Al is het maar een half uurtje. Ook dan doet de Geest zijn werk wel.”

Spreekbeurten

De Open Doors-dag heeft morgen twee keer hetzelfde programma. Van 14.30 tot 17.00 uur en tussen 20.00 en 22.30 uur krijgen de kijkers onder meer een meditatie te zien van Ron van der Spoel, muziek van Marcel Zimmer en band en singer-songwriter Delise en spreekbeurten van de Syrische voorganger Walid (voorganger van de internationale kerk ICF-Oase in Amersfoort) en Stefan da Silva, die meer dan vijfhonderd reizen maakte voor Open Doors en mede aan de basis stond van de Ranglijst Christenvervolging. Verder zijn er zoals gebruikelijk videoboodschappen vanuit het veld en gezamenlijke gebedsmomenten.

Hanna en Dick horen bij de ruim 4500 Open Doors-volgers die vooraf hebben aangegeven zeker te zullen inloggen. Zij kregen een zogenoemd @homepakket thuisgestuurd, met daarin onder meer het programmaboekje, een kaarsje en pepermuntjes. Niet per se noodzakelijk dus, iedere belangstellende kan de informatie ook downloaden en de stream op YouTube of Facebook aanklikken, benadrukt Hanna.

Advent

Maar het pakket heeft wel meerwaarde, vult Dick aan. ,,Er zit ook een dagboekje in voor advent, met voor iedere dag een getuigenis van iemand uit de vervolgde kerk en gebedspunten. Dat vind ik geweldig, want zo benadrukt Open Doors dat het niet om het eenmalige van dit evenement gaat. De Open Doors-dag is een jaarlijkse mijlpaal, maar de verbondenheid in gebed is er iedere dag, hoort wat mij betreft een vast onderdeel te zijn van je geloofsleven. Vergeet niet dat onze broers en zussen wereldwijd ook voor óns bidden!”

www.opendoors.nl/dag

Nieuws

menu