Op de Kerkenbeurs is er veel aandacht voor vergroenen. Maar dat is niet eenvoudig: 'Voor de meeste kerken is het gewoon niet te betalen'

Wie dinsdag de Kerkenbeurs in Houten bezocht, kon niet om het thema duurzaamheid heen. Bij verschillende stands en tijdens diverse lezingen kregen belangstellenden tips voor het energiezuiniger maken van hun kerkgebouw. Aan veel maatregelen hangt echter wel een flink prijskaartje.

Jessy Hoekstra was een van de sprekers op de Kerkenbeurs Houten.

Jessy Hoekstra was een van de sprekers op de Kerkenbeurs Houten. Foto: Jeen de Jong

,,We staan hier nog geen anderhalf uur, maar we hebben al heel veel mensen gesproken”, vertelt Dionne Neilen, adviseur voor bouwfysica bij Verantwoord Verwarmen. Het bedrijf levert zelf geen installaties of andere producten, maar geeft advies over de verwarming van kerkgebouwen aan de beheerders daarvan. Op de Kerkenbeurs staan ze naast kraampjes met bijvoorbeeld kerkmeubilair of paaskaarsen. Bij Neilen is het aanzienlijk drukker. ,,Duurzaamheid is natuurlijk een onderwerp dat veel mensen voor uitdagingen stelt. De stijgende energieprijzen dragen daar flink aan bij. Als kerk moet je toch iets gaan doen, als de kosten zo oplopen.”

Nieuws

menu