Oproep aan paus: Maak Titus Brandsma tot patroonheilige van de journalistiek, want dat verdient hij, vinden katholieke journalisten

Titus Brandsma moet officieel de status krijgen van patroonheilige van de journalistiek. Dat vragen katholieke journalisten aan paus Franciscus in een open brief, bij gelegenheid van de aanstaande heiligverklaring.

Paus Franciscus in januari 2018. Hij staat journalisten te woord tijdens een vlucht vanuit Zuid-Amerika naar Italië, na een bezoek aan Chili en Peru.

Paus Franciscus in januari 2018. Hij staat journalisten te woord tijdens een vlucht vanuit Zuid-Amerika naar Italië, na een bezoek aan Chili en Peru. Foto: EPA

Heilige Vader, u heeft ons, journalisten, in 2018 in heldere bewoordingen opgeroepen ‘om een journalistiek van de vrede te bevorderen’, een ‘journalistiek zonder geveins, vijandig ten opzichte van onwaarheden, van slogans die gericht zijn op effect en van bombastische verklaringen; een journalistiek die bestaat uit mensen voor mensen en die verstaan wordt als een dienst aan alle mensen, (…) een journalistiek die zich inzet voor oplossingen die een alternatief bieden voor de escalaties van geschreeuw en verbaal geweld.’ (Uit: Paus Franciscus, De waarheid zal u vrijmaken. Nepnieuws en journalistiek van de vrede. Boodschap voor de 52e Zondag van de sociale communicatiemiddelen, 24 januari 2018.)

Alle journalisten van goede wil