Protestantse Kerk: menselijke maat moet terug in het asielbeleid

De Protestantse Kerk in Nederland roept de Nederlandse regering op zich tot het uiterste in te spannen om ervoor te zorgen dat vervolgde Afghanen internationale bescherming krijgen.

Predikant René de Reuver tijdens het live gebed op de Dag van het Nationaal Gebed.

Predikant René de Reuver tijdens het live gebed op de Dag van het Nationaal Gebed. Foto: ANP

‘Daarmee bedoelen we niet alleen nu ruimhartig ontvangen, maar ook hierna barmhartig verwelkomen, beschermen en voor hen een naaste zijn’, aldus René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk.

De Reuver ‘hoopt en verwacht’ dat de regering de huidige ‘acute ruimhartigheid’, waarbij Afghanen naar Nederland worden geëvacueerd, weet om te zetten naar ‘langdurige en fundamentele barmhartigheid ten opzichte van mensen die op zoek zijn naar veiligheid’.

Hij noemt het schrijnend dat de regering pas vier dagen voor de val van Kabul besloot geen Afghanen meer uit te zetten. ‘De huidige situatie laat zien dat het de hoogste tijd is dat de menselijke maat terugkeert in het asielbeleid.’

In navolging van Jezus Christus is de Protestantse Kerk ‘geroepen om naast vluchtelingen te gaan staan’, stelt De Reuver. ‘De Bijbel inspireert ons en roept ons op vreemdelingen lief te hebben en recht te doen, met oog voor de waardigheid van ieder mens als schepsel van God.’