Dit artikel is vandaag gratis

PKN-secretaris René de Reuver over klimaat en consumptie: 'Als we niet weten van het genoeg, dan gaat de aarde eraan'

Een protestactie van Fridays for Future, eerder deze maand in Berlijn. Foto: EPA

Dominee René de Reuver, secretaris van de Protestantse Kerk, heeft een duidelijke oproep gedaan om grenzen te stellen aan onze consumptie. ‘Als we niet weten van het genoeg, dan gaat de aarde eraan en gaan we er zelf dus ook aan.’

Dat zei De Reuver zaterdag bij het debat tijdens de jaarlijkse Protestantse Lezing van de PKN. ,,Dat wat je doet - ‘hoe ga je om met energie’ - hoe ga je om met de schepping, heeft te maken met je geloof.”

Alles heeft te maken met grenzen stellen aan jezelf, aldus de scriba. ,,Die neiging om die ene boom óók te nemen, dat kan zijn door spullen, door vlees, door nog vérder te vliegen, dat grenzeloze, dat zit heel diep in ons. Als we niet weten van het genoeg, dan gaat de aarde eraan en gaan we er zelf dus ook aan.”

Het is niet de eerste keer dat De Reuver zich zo sterk uitspreekt. In augustus zei hij in een interview in het Friesch Dagblad : „Het klimaatrapport van het IPCC maakt pijnlijk duidelijk dat de mens Gods goede schepping aan het vernietigen is. Al in het eerste Bijbelboek lezen we dat God de aarde en alles wat daarop leeft schiep en zag dat het goed was. De mens is onderdeel van Gods goede schepping. De eerste opdracht van God aan de mens is om de aarde te bewerken en te bewaren. Dat is wat anders dan erover heersen en haar uitbuiten.”

Onlangs riep bisschop Ron van den Hout van het bisdom Groningen-Leeuwarden op de Friese Kerkendag ook op om minder te consumeren. ,,„Kopen is ook een morele handeling”, aldus de bisschop.

Zout der aarde

Wetenschapper Heino Falcke zei in de protestantse lezing: ,,De kerk is harder nodig dat ooit. Hoe donkerder het wordt, hoe belangrijker is het om licht te zijn in deze wereld. We moeten het zout van de aarde zijn. Een klein korreltje zout, maar wel eentje dat smaak kan geven aan deze wereld.”

De Protestantse Kerk is een organisatie met 1,6 miljoen leden, zo rekende hij voor. ,,Dat is ongelooflijk veel. Welke partij heeft zoveel mensen? Jullie kunnen iets betekenen. We hebben een nieuwe start nodig van geloof, hoop, liefde en verbinding.”

De Reuver was geraakt door de lezing die Falke gaf en en dan met name omdat er hoop uitsprak tegen het ,,chagrijn en doemdenken” dat vaak klinkt.

Wat is het effect op klimaatverandering als álle leden van de Protestantse Kerk klimaatneutraal worden, kreeg hij als vraag voorgelegd. ,,Kijk niet in eerste instantie naar al die leden, maar begin bij jezelf. Het is te goedkoop om naar al die leden te kijken en je eigen leventje je eigen leventje te laten. Begin bij jezelf en begin van daaruit het gesprek.”

Nieuws

menu