Dit artikel is vandaag gratis

Pastoor Gerard Oostvogel (93) is overleden: hij werd bekend door het huwelijk van prins Maurits en Marilène van den Broek, maar begon als kapelaan in Leeuwarden

Gerard Oostvogel bij het huwelijk van Marilene van den Broek en prins Maurits. Foto: ANP

Pater Gerard Oostvogel is 28 oktober in zijn woonplaats Bilthoven overleden. Hij begon in 1956 als als kapelaan in Leeuwarden, in 1998 ging hij voor in de oecumenische viering bij het huwelijk van prins Maurits van Oranje-Nassau en Marilène van den Broek.

Gerard Oostvogel werd geboren op 9 januari 1928. Op 21-jarige leeftijd legde hij zijn religieuze geloften af als lid van de Orde der Predikers. Na zijn opleiding bij de dominicanen doorlopen te hebben, kreeg hij zijn eerste benoeming als kapelaan in Leeuwarden (1956-1959) en daarna in Schiedam (1959-1961). Vervolgens werd hij rondtrekkend prediker vanuit het Dominicanenklooster in Zwolle, met name gericht op jongeren.

Van 1963 tot 1977 was hij studentenpastor in Utrecht, en ‘daar leerde hij de oecumene omarmen’, aldus het in memoriam op de website van de dominicanen. In 1977 werd hij benoemd tot pastor van de parochie Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand in Bilthoven. In de periode 1984-1990 was hij tevens deken van het dekenaat Zeist. Hij bleef zich inzetten voor de oecumene en kerkvernieuwing. In 2005 ging hij met emeritaat.

Oostvogel ging in 1998 samen met ds. Nico ter Linden voor in een oecumenische viering bij het huwelijk van prins Maurits van Oranje-Nassau en Marilène van den Broek. De communiegang van de hervormde prinses Juliana, vastgelegd door tv-camera’s, leidde in kerkelijke kringen tot discussies. Ook de niet-katholieke prinses Margriet en prins Bernard waren te communie gegaan. Orthodoxe katholieken eisten het ontslag van pastoor Oostvogel.

De uitvaart vindt plaats op zaterdag 6 november in Bilthoven en is alleen toegankelijk voor genodigden. Er zal wel een livestream zijn, aanvang 11.00 uur.

Nieuws

menu