Pater Leo van Ulden: ‘God zeurt niet en zanikt niet, dat moeten wij ook niet doen’

Sinds de jaren negentig schrijft Leo van Ulden (79) columns in deze krant. Deze week verscheen een bundeling van die tweewekelijkse ‘zonnestralen uit de hemel’.

Pastoor Leo van Ulden ofm kwam na zijn priesterwijding in 1967 naar Fryslân, voor een stage van zes maanden. Uiteindelijk keerde hij pas in 2011 terug naar Leiden.

Pastoor Leo van Ulden ofm kwam na zijn priesterwijding in 1967 naar Fryslân, voor een stage van zes maanden. Uiteindelijk keerde hij pas in 2011 terug naar Leiden. Foto: Phil Nijhuis

Hoewel hij geboren is in 1942, spelen herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog een grote rol in het leven van pater Leo van Ulden ofm. Ook in zijn columns komt de oorlog vaak terug. „Ik was drie jaar toen de oorlog afliep, maar ik heb een enorm geheugen dat teruggaat tot mijn tweede levensjaar. Ik herinner me nog dat ik voor mijn tweede verjaardag heerlijk ijs kreeg. Ik heb het daar later wel met mijn moeder over gehad, maar die kon zich daar niks bij voorstellen: heerlijk ijs in de oorlog? Toen ze er over nadacht kwam het verhaal weer terug. Ik ben in februari jarig, en ze had bekertjes buitengezet om sneeuw in op te vangen. Daar had ze wat suikerschilfers overheen gedaan. Ik smulde ervan.”

Nieuws

menu