Paul van Tongeren: 'Natuurlijk vind je de ziel niet, als je het lichaam in steeds kleinere stukjes snijdt. Maar dat betekent niet dat er geen ziel is'

Paul van Tongeren (72) was van april 2021 tot april 2023 Denker des Vaderlands. Deze eretitel wordt elke twee jaar verleend aan een gerenommeerd filosoof, die met mediaoptredens probeert het publieke debat over de actualiteit te verdiepen. Van Tongeren zag het daarin als zijn taak om ,,het wonder van betekenis” aan de orde te stellen én te laten zien dat er geen conflict is tussen denken en geloven.

Paul van Tongeren.

Paul van Tongeren. Foto: Merlijn Doomernik

Het zit er op. Paul van Tongeren blikt in Nijmegen, bij hem thuis aan de keukentafel, terug op zijn twee jaar als Denker des Vaderlands. Op die keukentafel liggen boeken, stapels boeken. Maar tot zijn spijt is hij aan veel van deze werken nog niet toegekomen. ,,De afgelopen twee jaar heb ik veel gelezen, maar altijd met een doel, altijd omdat ik er iets mee moest vanwege mijn functie. Gewoon even een roman openslaan en die in alle rust tot me te nemen, was zelden mogelijk. Ik kijk er wel naar uit om dat nu wel weer te kunnen.”