Dit artikel is vandaag gratis

Paus Franciscus denkt na tien jaar aan het roer van de Katholieke Kerk nog niet aan stoppen. 'De Kerk leid je met je hoofd'

Paus Franciscus is een stuk progressiever dan zijn conservatieve voorganger. Foto: EPA

Paus Franciscus mag dan last hebben van een slechte knie en steeds minder mobiel zijn, van ophouden wil hij voorlopig niets weten. Maandag staat de 86-jarige Argentijn precies tien jaar aan het hoofd van de Katholieke Kerk en hij hoopt nog even door te kunnen gaan met de progressieve koers die hij heeft ingezet. ,,De Kerk leid je niet met je knie, maar met je hoofd.”

Franciscus gebruikt nu een stok bij het lopen en zit vaak in een rolstoel, maar dat weerhoudt hem er niet van zijn werk uit te voeren en de wereld rond te reizen. Vorige maand was hij nog in Congo en Zuid-Sudan en over een aantal weken staat Hongarije op het programma.

De eerste Zuid-Amerikaanse paus heeft aangegeven dat aftreden een optie is als hij ernstige gezondheidsproblemen zou krijgen, maar dat is nu niet aan de orde. Franciscus doelt dan vooral op zijn mentale gezondheid. Als hij de dingen niet meer helder zou zien, zou hij terug moeten treden als paus zoals zijn voorganger.

Unieke situatie

Op 13 maart 2013 nam kardinaal Jorge Mario Bergoglio verrassend het stokje over van Benedictus XVI en werd paus. Benedictus trad af vanwege gezondheidsproblemen en dus waren er twee levende pausen. Een unieke situatie, die duurde tot afgelopen oudjaarsdag, toen Benedictus overleed op 95-jarige leeftijd.

Franciscus begon een stuk progressievere koers te varen dan zijn conservatieve voorganger. Hij heeft zich opgeworpen als voortrekker in de armoedebestrijding, maakt zich sterk voor vluchtelingen en heeft meer vrouwen op belangrijke posities binnen de Kerk benoemd.

Daarnaast sprak Franciscus zich veel nadrukkelijker uit tegen seksueel misbruik in de kerk dan zijn voorgangers en heeft hij een gematigder visie op gevoelige onderwerpen als abortus en homoseksualiteit.

De charismatische Franciscus koos ook een sobere levensstijl. Hij woont niet in het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad waar pausen normaal gesproken wonen, maar in een klein appartement. Hij draagt bovendien altijd witte gewaden in plaats van versierde kledingstukken die zijn voorgangers vaak droegen.

Franciscus is een populaire paus geworden, maar niet iedereen is tevreden. De conservatieve vleugel van de katholieken vindt dat hij zijn hervormingen veel te ver doorvoert, terwijl anderen juist vinden dat hij niet ver genoeg gaat.

Progressieve kardinalen

De afgelopen tien jaar heeft Franciscus tientallen kardinalen aangesteld die het wel eens zijn met zijn visie op de Kerk. Dat betekent dat de kans groot is dat zij, wanneer ze een volgende paus mogen kiezen, iemand zullen aanwijzen die net zo progressief is als Franciscus.

Van de stemgerechtigden (kardinalen jonger dan tachtig jaar) is bijna twee derde door Franciscus benoemd als kardinaal. Als zijn gezondheid het toelaat, worden dat er de komende jaren alleen maar meer.

Nieuws

menu