Emmanuel van Lierde interviewde twee maal paus Franciscus en raakte onder de indruk: 'Ik zie hem als een profeet van deze tijd'

Het is niet vanzelfsprekend om een paus te mogen interviewen. Toch sprak de Belgische Vaticaanwatcher Emmanuel Van Lierde inmiddels al twee keer uitgebreid met paus Franciscus. Deze week verscheen zijn boek Paus Franciscus. De conservatieve revolutionair. ,,Ik vind deze paus de moeite van het beluisteren en bekijken waard.”

Emmanuel van Lierde overhandigt paus Franciscus een Tertio.

Emmanuel van Lierde overhandigt paus Franciscus een Tertio. Foto: Divisione Produzione Fotografica

Het is bijna alsof je bij je grootvader op bezoek bent, kenschetst Van Lierde zijn pausbezoek. De paus stelt zijn bezoeker op het gemak, maakt grapjes om de zwaarte van de ontmoeting af te halen. ,,In ons geval fronste hij even de wenkbrauwen toen we hem vertelden dat het interview op 1 maart gepubliceerd zou worden in mijn boek, en tegelijkertijd in de tijdschriften Tertio en Dimanche . Het interview vond plaats in december. ‘Wat als me in de tussentijd iets overkomt?’, vroeg hij. Om er met een kwinkslag direct aan toe te voegen dat een postume publicatie hem in staat zou stellen om nog een ultiem woord te spreken vanuit zijn graf. Dat typeert zijn humor. En het creëerde een gemoedelijke sfeer: de ontmoeting vond plaats zonder enig protocol of formalisme.”

Nieuws

menu