Dit artikel is vandaag gratis

Paus Franciscus vraagt te bidden voor zieke voorganger Benedictus XVI

De gezondheid van Paus Benedictus zou de laatste uren achteruit zijn gegaan.

Paus Franciscus heeft gevraagd te bidden voor zijn afgetreden 95-jarige voorganger Benedictus die „erg ziek” is. De Duitser Joseph Aloisius Ratzinger werd in 2005 paus Benedictus XVI en trad in 2013 om gezondheidsredenen af als hoofd van de kerk en staatshoofd van Vaticaanstad. Zijn gezondheid is volgens het Vaticaan de laatste uren snel achteruitgegaan, maar zou wel „onder controle” zijn.

Benedictus’ opvolger Franciscus is woensdag na de dienst bij hem op bezoek geweest. Benedictus heeft nu constant dokters bij hem in de buurt om voor hem te zorgen.

Benedictus’ termijn als paus is overschaduwd door schandalen over seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Hij zou te weinig tegen het misbruik hebben gedaan en wangedrag hebben toegedekt. Begin 2022 vroeg hij de slachtoffers in de katholieke kerk om vergeving, maar tegelijkertijd ontkende hij misstanden te hebben verdoezeld.

Als kardinaal was Ratzinger al lange tijd de rechterhand van zijn voorganger Johannes Paulus II. Hij gold als conservatieve theoloog die streng in de leer was. Hij was de eerste paus in circa zeshonderd jaar die aftrad. Hij kreeg de titel paus emeritus en is in Vaticaanstad blijven wonen. Sommige conservatieve geestelijken zijn hem blijven steunen en zien hem als de beschermer van de traditionele waarden binnen de kerk.

Nieuws

menu