Dit artikel is vandaag gratis

Pelgrimstoerisme vijf dagen belicht door Radio 1, vanuit Peins

De bus van het programma '5 Dagen', met verslaggever Rens Turk. Foto: Hans Tak

Het radioprogramma 5 Dagen (NTR/PowNed) zendt deze week vijf dagen lang uit vanuit Peins. Daarmee haakt het programma in op het pelgrimstoerisme.

Gekozen is voor Peins omdat de kerk daar één van negentien kerkrefugio’s is waar in Fryslân geslapen kan worden. Het programma haakt in op het toenemende bezinningstoerisme in Fryslân. Maandagavond werd Fokko Bosker daarover geïnterviewd. Hij kwam onlangs ook aan het woord in de Friesch Dagblad -serie over pelgrimeren. Kjelda Glimmerveen vertelde afgelopen zaterdag hoe zij het ervaren heeft om in een kerk te slapen. Zij verbleef ook een nacht in Peins.

‘Het vlakke Friese landschap is in trek bij wandelaars en fietsers die rust, eenvoud en bezinning willen. Tegelijkertijd wordt het dagelijkse nieuws gedomineerd door crisissen: de energierekening is hoog, de boodschappen zijn duur, de natuur is uitgedroogd en de mentale gezondheid gaat achteruit. Hoe verhoudt de hang naar bezinning zich tot de maatschappelijke onrust?’, is een van de vragen waarop 5 Dagen antwoord hoopt te krijgen tijdens de themaweek.

De radiobus van 5 Dagen staat de hele week bij de Sint-Gertrudiskerk in Peins, Verslaggever Rens Turk ging zelf ook als pelgrim op stap. De uitzendingen zijn nog tot en met vrijdag te beluisteren op NPO Radio 1, van 20.00 tot 20.30 uur

Nieuws

menu