Pinksteren is meer dan een weekendje weg, en zo zit dat

Bezoekers van de Pinksterconferentie Opwekking.

Bezoekers van de Pinksterconferentie Opwekking. Foto: Phil Nijhuis

Dat Pinksteren meer is dan alleen een weekendje weg weten steeds minder Nederlanders. Want in tegenstelling tot Kerst of Pasen is er niks te zien op straat of in de supermarkten wat ons herinnert aan het pinksterfeest. Terwijl het wel degelijk een belangrijke dag is voor christenen, want met Pinksteren vieren we de uitstorting van de heilige Geest over de volgelingen van Jezus. Maar wat houdt dat in?

Sinds Hemelvaart moesten de volgelingen van Jezus het doen zonder hem. Hij was de tussenschakel tussen God en mens en die was weggevallen. Maar Jezus had beloofd dat het niet zo zou blijven. Een plaatsvervanger zal er voor zorgen dat mensen voor altijd verbonden blijven met God: de heilige Geest.

Met Pinksteren ontvingen de volgelingen van Jezus de heilige Geest, die ervoor zorgde dat ze in verschillende talen konden spreken. Zo kon iedereen op de wereld vertellen over God en Jezus en dat zorgde destijds voor veel verbazing bij de inwoners van Jeruzalem, lezen we in de Bijbel: ‘Ze waren buiten zichzelf van verbazing en zeiden: ‘Het zijn toch allemaal Galileeërs die daar spreken? Hoe kan het dan dat wij hen allemaal in onze eigen moedertaal horen? … Wij allen horen hen in onze eigen taal spreken over Gods grote daden’ (Handelingen 2:7,8,11 NBV21)

De heilige Geest wordt gezien als een geschenk van God die christenen helpt en kracht geeft om een goed mens te zijn en om te evangeliseren. En elk jaar staan ze erbij stil dat ze de heilige Geest hebben gekregen.

De eerste christelijke gemeente

De uitstorting van de heilige Geest is ook het beginpunt van de eerste christelijke gemeente, de kerk. De volgelingen van Jezus brachten veel mensen tot geloof en al die mensen bleven trouw aan de leringen en aan elkaar: ‘Degenen die zijn woorden aanvaardden, lieten zich dopen, op die dag breidde het aantal leerlingen zich uit met ongeveer drieduizend. Ze wijdden zich trouw aan het onderricht dat de apostelen gaven, aan de onderlinge gemeenschap, het breken van brood en gebed’ (Handelingen 2:41, 42 NBV21).

Na het uitstorten van de heilige Geest lezen we in de Bijbel veel over de eerste gemeenten die verspreid waren rondom het Middellandse Zeegebied. Daarin geven belangrijke volgelingen van Jezus, zoals Paulus, Petrus en Johannes, onderwijs in hoe je als christen moet leven en met elkaar moet omgaan.

Pinksterfeesten

Op veel plekken in Nederland vieren christenen Pinksteren. Het grootste evenement is in Biddinghuizen, namelijk Opwekking. Vier dagen lang zijn daar voor jong en oud diensten en activiteiten. Wil je liever wat dichter bij huis, dan kan je naar Pinksterfeest316 in Wijnjewoude en Pinksterfeest Veenklooster in Feankleaster. Beide evenementen zijn van vrijdag tot en met maandag.

Lokale kerken en gemeenten vieren ook Pinksteren. Vijf tips voor de pinksterzondag lees je hier.

Naast de christelijke festiviteiten zijn er ook andere activiteiten te doen in onze provincie komen weekend. Zoals het Oranjewoud Festival dat in het teken staat van klassieke muziek en de Fietselfstedentocht op tweede pinksterdag.