Portret van de kerk: Aafke Nicoloai geeft elke zondag twee keer dezelfde preek in Stavoren en Hindeloopen

Aafke Nicolai (57) heeft een gecombineerde aanstelling bij zowel de Protestantse Gemeente Stavoren als bij de Protestantse Gemeente in het nabij gelegen Hindeloopen. Dat is min of meer geboren uit noodzaak omdat de ledenaantallen teruglopen. De gemeenten tellen samen zo’n 700 geregistreerde leden.

De kerken blijven zelfstandig en er is geen voornemen tot fusie. Nicolai: „Het zal er ooit wel van komen, maar dat zal toch niet zo snel gebeuren. De ontkerkelijking gaat langzaam en er is hier eigenlijk nauwelijks sprake van krimp. Ik ben niet pessimistisch over de toekomst.”

Nicolai werd geboren in Dokkum en haar ouders werkten beiden in het onderwijs. „Het geloof nam een belangrijke plaats in in ons gezin, maar eerlijk gezegd had ik nog nooit een leuke predikant ontmoet.” Zij koos voor theologie in Groningen en werkte als geestelijk verzorger. „Ik heb echter eerst ook nog de pedagogische academie gedaan omdat ik geen werk kon vinden. De arbeidsmarkt was toen heel slecht.”

Goede herinneringen

Haar eerste standplaats was de combinatie Oudega, Harich en Elahuizen. „Ik bewaar daar goede herinneringen aan. Vanuit de kerkenraad werd ik goed begeleid. In feite remden ze me een beetje af; ik wilde te veel ineens oppakken", grapt Nicolai. Later volgde Drachten, waar zij lange tijd met plezier woonde. En sinds vier jaar is zij werkzaam in Stavoren en Hindeloopen.

Mijn preken kennen slechts één versie. Ik vind het niet nodig en wenselijk om er voor de zondagdienst twee te schrijven

„Er zijn verschillen tussen de gemeenten maar die vallen mee. Toen ik werd beroepen is gezegd dat ik geen onderscheid hoef te maken. Mijn preken kennen daarom slechts één versie. Ik vind het niet nodig en wenselijk om er voor de zondagdienst twee te schrijven.” Over de inhoud van de preek vertelt Nicolai dat zij graag een kunstwerk als uitgangspunt neemt. „Dat vind ik erg leuk om te doen en het pakt altijd goed uit.”


De Nicolaaskerk in Stavoren is gebouwd in 1861 en verving de oudere zestiende-eeuwse kerk die grotendeels was ingestort.

Sociale contacten

Op zondag is er in beide kerken een dienst. Alleen op Hemelvaartsdag is er slechts één dienst en wordt er tussendoor gefietst van de ene naar de andere locatie. „We spreken dan halverwege af, bij Camping Séleantsje in Molkwerum, en vanaf daar fietsen we met elkaar.”

De preek is misschien niet eens de beste manier om mensen te bereiken. Ik merk dat ik met mijn columns in ‘t Stavers Krantsie en Uus likje wraald veel meer mensen bereik

Dat de sociale contacten hecht zijn, blijkt ook wel uit de oudpapier-acties en de zeer druk bezochte bazaars. „Dat zag je in Drachten al jaren niet meer, maar hier is dat niet weg te denken. Ik geniet daar enorm van.”

Lees ook: Fotograaf Jeroen Taalman legde voor een fotoproject 27 Friese en Groninger voorgangers vast op de plaat

„De preek is misschien niet eens de beste manier om mensen te bereiken. Ik merk dat ik met mijn columns in ‘t Stavers Krantsie en Uus likje wraald veel meer mensen bereik.”

Dit is het eerste deel van een voorpublicatie uit het boek Portret van de kerk van fotograaf Jeroen Taalman. Hij legde daarvoor 28 Friese en Groninger voorgangers vast.

Zie voor meer informatie www.portretvandekerk.nl