Prijsvraag daagt kerken uit om meer duurzame stappen te zetten: 25.000 euro beschikbaar voor de beste ideeën

Kerken die plannen ontwikkelen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen kunnen daar geld voor krijgen. GroeneKerken en de Maatschappij van Welstand hebben samen het project Goed voor duurzame innovatie opgezet. Kerken kunnen met de prijsvraag geld winnen om hun plannen uit te voeren. Voor de beste ideeën is een geldbedrag van 1000 tot 15.000 euro beschikbaar.

Verduurzaming is belangrijk voor kerken.

Verduurzaming is belangrijk voor kerken. Foto: Hannah Westra

GroeneKerken en Maatschappij van Welstand willen kerken zo stimuleren om aan te sluiten bij de klimaatdoelen van de overheid: in het jaar 2030 moet de CO2-uitstoot 49 procent lager liggen ten opzichte van 1990.

„Kerken hebben een voortrekkersrol als het gaat om duurzaamheid. Zij kunnen een voorbeeld zijn voor de maatschappij en samen met de omgeving werken aan het verkleinen van hun ecologische voetafdruk”, aldus René van de Kieft, directeur van Maatschappij van Welstand. „Met het fonds willen we kerken helpen om een volgende stap te zetten op het gebied van duurzaamheid.”

Zorg voor de schepping

De twee organisaties zoeken vernieuwende en complete ideeën, die als voorbeeld kunnen dienen voor alle kerken in Nederland. Onderwerpen kunnen zijn: circulair bouwen, bestaande concepten verbeteren, verduurzaming zichtbaar maken of het draagvlak verbreden.

„Geloof in God als Schepper en de zorg voor Zijn schepping zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en komen bij elkaar in een kerkgemeenschap. Daarom is duurzaamheid voor elke kerk een relevant en essentieel thema”, benadrukt Hanna van der Horst, projectleider GroeneKerken.

25.000 euro

Alle kerken die groene kerk zijn of willen worden, kunnen tot 1 november een plan inleveren. In januari worden de winnaars bekendgemaakt. Voor deze eerste ronde stelt de Maatschappij van Welstand 25.000 euro beschikbaar, waarmee de vereniging bijdraagt aan haar doelen: het ‘actief bijdragen aan de levensbloei van mens en aarde in kerk en maatschappij’.

Ruim driehonderd kerken zijn onderdeel van het netwerk van GroeneKerken. Ze zetten zich in voor duurzaamheid in hun kerk en het leven van de kerkleden. GroeneKerken is een initiatief van Kerk in Actie, Tearfund en Maatschappij van Welstand.

Overigens valt verduurzamen niet mee voor kerken, zeker als het gaat om historische gebouwen. Dat bleek vorige week uit een bericht in de Duitse krant Der Tagesspiegel . Veel van de 1300 kerkelijke gemeenten binnen de Evangelische Kerk in de regio Berlijn-Brandenburg zien grote financiële problemen op zich afkomen door hoge eisen die de Evangelische Kerk aan hen stelt om klimaatneutraal te worden.