Protestantse Kerk vraagt kerken en leden om vluchtelingen op te vangen. 'Zo maken we ruimte in azc's voor nieuwe vluchtelingen'

De doorstroom van asielzoekers met een verblijfsvergunning hapert, constateert de Protestantse Kerk in Nederland. Een van de problemen is dat het rijk en gemeenten ‘in een patstelling verkeren’. De landelijke kerk onderzoekt of plaatselijke kerkelijke gemeenten en afzonderlijke kerkleden iets aan de benarde situatie in azc’s kunnen doen.

Vreemdelingen in het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.

Vreemdelingen in het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Foto: ANP

In asielzoekerscentra verblijven 13.000 mensen die eigenlijk naar een woning zouden moeten verhuizen maar geen woonruimte toegewezen krijgen, aldus de Protestantse Kerk. ‘Hun plekken zijn zo niet beschikbaar voor nieuwe asielzoekers.’ Daarom onderzoekt Kerk in Actie nu wat kerken kunnen doen, ‘nu de overheid op korte termijn niet genoeg opvang kan realiseren voor nieuwe asielzoekers en vluchtelingen met een verblijfsvergunning’. De hulpverleningsorganisatie van de Protestantse Kerk denkt daarbij aan hulp bij crisisnoodopvang en hulp om vluchtelingen met een verblijfsvergunning te laten doorstromen.

Nieuws

menu