Dit artikel is vandaag gratis

Reliplan: veel gemeenten bieden nu ook hun kerkgebouw aan. 'We zijn al door twaalf gemeenten gebeld naar aanleiding van het verhaal over Hallum'

De Sint Maartenkerk in Hallum, waar Reliplan een koper voor probeert te vinden voor de Protestantse Gemeente Mariëngaarde. Foto: Reliplan

Kerkenmakelaar Reliplan is de afgelopen dagen veelvuldig gebeld door kerkelijke gemeenten in het noorden die hun kerkgebouw kwijt willen. Dat laat Mickey Bosschert namens het Amsterdamse bedrijf weten.

Tientallen Friese kerken moeten de komende jaren de deuren sluiten en er wordt naarstig naar herbestemming van deze gebouwen gezocht, zo vertelde Reliplan vorige week aan het Friesch Dagblad . Een van de Friese kerken die door het bedrijf te koop aangeboden is, is de Sint Maartenkerk in Hallum .

Bosschert vertelt dat Reliplan naar aanleiding van dat verhaal benaderd is door twaalf kerkelijke gemeenten. ,,De meeste uit Fryslân, maar ook uit Groningen.” Eén gemeente bood zelfs vier van de vijf kerkgebouwen aan. Reliplan gaat met alle colleges van kerkrentmeesters in gesprek over wat de mogelijkheden zijn.

Hoge lasten

Het afstoten en herbestemmen van kerken is landelijk in een stroomversnelling gekomen, nu kerken geconfronteerd worden met hoge energielasten en onderhoudskosten van gebouwen. Een kleiner wordende groep leden kan dat financieel niet meer opbrengen.

Stichting Alde Fryske Tsjerken riep woensdag op tot meer realiteitszin bij kerkelijke gemeenten. ,,Hoe sta je er als kerkelijke gemeente over vijf of tien jaar voor? En is een eigen duur kerkgebouw nog realistisch? Die vraag moet je eerlijk beantwoorden”, aldus directeur Hester Simons.

Nieuws

menu