René de Reuver: Ik creëer niet mijn geloof, maar de geloofstraditie creëert mijn persoon. Het plaatst alles in een totaal ander perspectief: mens, wereld, verleden, heden en toekomst

‘Als je je inlaat met allerlei nieuwerwetse levensbeschouwelijke inzichten, oogst je welwillende belangstelling. Maar zodra je zegt je te verdiepen in het christelijk geloof, dan wordt er meewarig gekeken. Alsof je je auto in z’n achteruit zet en vol gas geeft.’ René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, sprak maandagavond de jaarlijkse Protestantse Lezing uit.

De Protestantse Lezing 2022, met René de Reuver in het midden.

De Protestantse Lezing 2022, met René de Reuver in het midden. Foto: Marloes Nouwens-Keller

Nederland heeft in religieus opzicht een woestijnklimaat. Dor, doods, met slechts hier en daar een oase. We behoren tot de meest geseculariseerde landen van Europa. Bijna twee derde van de Nederlanders noemt zich niet-religieus. Een groot deel daarvan voelt zich evenmin door spiritualiteit aangesproken, meldde het Sociaal-Cultureel Planbureau eerder dit jaar. Tegen dit decor denken we samen na over ‘zinnig zoeken’. Die achtergrond wordt nog eens sterk gekleurd door de actualiteit die we onmogelijk even kunnen parkeren: een voort durende oorlog, een klimaatcrisis, een energiecrisis, een gierende inflatie en een vluchtelingencrisis.

Nieuws

menu