Rommelige kennismaking bij Joy for People bevalt koor en dirigent

Gospelkoor Joy for People uit Dokkum trad gisteren voor het eerst sinds de corona-uitbraak weer op - onder leiding van een nieuwe dirigent. Het werd een ‘zoektochtje’ voor koor en dirigent.

Gospelgroep Joy for People zong gisteren in de Bonifatiuskapel in Dokkum. Het was het eerste optreden sinds de corona-uitbraak.

Gospelgroep Joy for People zong gisteren in de Bonifatiuskapel in Dokkum. Het was het eerste optreden sinds de corona-uitbraak. Foto: Jan Spoelstra

Al bij het eerste lied dat Joy for People gisteren zong in de Dokkumer Bonifatiuskapel waaien de papieren van kersverse dirigent Roelf Postma (51) weg. Anderhalf uur later wordt het eerst ‘coronaconcert’ in dezelfde lijn afgesloten. Terwijl een koorlid de bezoekers er al op wijst niet allemaal tegelijk naar de uitgang te lopen, stuurt Postma de zanger weer terug naar zijn plek: de dirigent heeft nog een toegift in gedachten. „Het was een zoektochtje, maar ik houd er wel van als er hier en daar geïmproviseerd moet worden”, kijkt Postma na afloop van het optreden terug.

Wennen aan elkaar

Dat het koor en de dirigent nog aan elkaar moeten wennen is niet vreemd: maandag 17 augustus stond Postma voor het eerst voor de groep, gisteren was het eerste optreden. Postma is de opvolger van Carola Tavenier-Bolk, die sinds maart 2019 dirigent was bij het gospelkoor. Maar na iets meer dan een jaar namen koor en dirigent al weer afscheid van elkaar. „Het was voor beide partijen beter om weer uit elkaar te gaan; de muzikale klik was er niet”, aldus koorlid Wietske Hofman.

We hebben nu een periode om aan elkaar te wennen. Zowel ik als het koor kunnen aftasten of we een klik voelen. Maar wat mij betreft is die er wel

Via-via kwam Postma uit Grijpskerk in beeld. „We hebben nu een periode om aan elkaar te wennen. Zowel ik als het koor kunnen aftasten of we een klik voelen. Maar wat mij betreft is die er wel”, aldus Postma. Hofman knikt: ook het koor is in eerste instantie positief over de samenwerking. Het voornemen is in ieder geval tot en met Kerst met elkaar op te trekken, als het bevalt zal dat langer worden.

Spontaan optreden

Joy for People kon door de coronacrisis lange tijd niet optreden. Hofman: „We repeteren normaal in de kantine van de Noord Nederlandse Draadindustrie in Dokkum. Maar daar is een laag plafond, daar mogen we nu niet zingen. Sinds een maand kunnen we iedere maandag hier in de Bonifatiuskapel terecht voor repetities. We hadden zoveel zin om weer op te treden, dat we dit concert als een spontane actie georganiseerd hebben.”

Toch voelde ik ook een innerlijke kracht die niet van mezelf kwam. God gaf mij die kracht

In het concert worden de religieuze gospelnummers afgewisseld met getuigenissen van de koorleden. Daarbij is de actualiteit nooit ver weg: de koorleden refereren aan Black Lives Matter en vooral aan de coronacrisis. Maar ook persoonlijke verhalen worden gedeeld: een koorlid dat als kind werd gepest vertelt dat ze nachtenlang met buikpijn in bed lag. „Maar toch voelde ik ook een innerlijke kracht die niet van mezelf kwam. God gaf mij die kracht.”

Plezier hebben

Het koor wil troosten, hoop bieden. Maar de koorleden willen ook gewoon plezier hebben - met elkaar, met de zeskoppige band én met de nieuwe dirigent. Dat stralen ze uit. „De coronatijd is vreselijk, maar niet alles is moeilijk”, zegt een van de zangers in zijn getuigenis. „Ik sta hier in de zon, met deze mensen die ik mijn vrienden mag noemen.”

Het kan allemaal nog wel wat strakker, maar dat komt wel. Het was mooi om nu weer samen te kunnen optreden

De ongedwongen sfeer slaat over op het publiek. De toegewezen zitplek mag niet verlaten worden, en er is geen pauze, om onderling contact te voorkomen. Maar gelachen wordt er volop - vooral als Postma’s papieren voor de zoveelste keer wegwaaien en hij ze met steentjes vastlegt. Het helpt even, tot hij de naar volgende pagina moet en alles weer opwappert.

Hofman: „Het kan allemaal nog wel wat strakker, maar dat komt wel. Het was mooi om nu weer samen te kunnen optreden.”

Zangkoren beginnen nieuwe seizoen zonder concerten

We kiezen er echter voor om in twee groepen te repeteren. Het moet voor onze leden 100 procent veilig zijn én voelen De kerk werkt aan een optimaal ventilatiesysteem, waardoor er - met inachtneming van de anderhalve meter en de zigzagopstelling - zo'n zestig zangers terechtkunnen.