Dit artikel is vandaag gratis

Uitgeverij Royal Jongbloed uit Heerenveen komt met een boek over Kinga Bán: een bonte biografie van een zeer geliefde zangeres

Zangeres Kinga Bán. Foto: FD

Bij uitgeverij Royal Jongbloed In Heerenveen verschijnt volgend jaar een boek over zangeres Kinga Bán. Het belicht het hele leven van de populaire zangeres, die in 2019 overleed.

Het boek Kinga Bán. Een leven is geschreven door muziekjournalist Johan Bakker. De persoonlijke biografie over haar verschijnt bij het fonds Ark Media. Het is een uitgave in samenwerking met KingaMusic.

Kinga Bán (1981-2019) was een Nederlandse zangeres, die zeer geliefd was in de scène van de christelijke muziek. Ze was vooral bekend van Opwekkingsliederen en de band Sela waar ze leadzangeres was vanaf 2008. Nadat ze in 2017 stopte bij deze formatie, bracht ze nog diverse soloproducties uit.

Kinga Bán overleed op 6 mei 2019 op 37-jarige leeftijd aan gevolgen van kanker. Dat nieuws haalde landelijke media, zelfs de NOS meldde haar overlijden. ‘Christelijk Nederland rouwt om Kinga Bán’, kopte de omroep.

Bonte biografie

Johan Bakker heeft nu een biografie samengesteld. Hij sprak met familieleden, medemuzikanten, vrienden en buren, die zo zorgen voor een portret van de zangeres. ‘Al die lichte, vrolijke en ontroerende verhalen vormen samen een bonte biografie’, zo meldt Royal Jongbloed in de aankondiging van de geplande publicaties voor 2022.

Elbert Smelt, leadzanger van Trinity, zegt in het boek: ‘Kinga bracht in alle eenvoud teksten bij de luisteraar. Zonder veel opsmuk en heel subtiel. Ze zong de tekst sec, maar zuiver. Ze deed dat met genoeg inleving om emotie een plek te geven, maar tegelijk zo terughouden dat de luisteraar zijn eigen gevoel in kon vullen. Dankzij die terughoudendheid hing het publiek aan haar lippen.”

Haar Sela-lied Ik zal er zijn is zeer geliefd bij velen. Op 14 februari 2020 kwam nog een laatste album van Bán uit, getiteld Geboren .

Britse prijs

Bakker schreef eerder het boek Behind The Rainbow , over het leven van de vroeg gestorven Amerikaanse zangeres Eva Cassidy (1963-1996). Daar won hij 2012 de Britse publieksprijs The People’s Book Prize mee.

Het boek over Kinga Bán telt 240 pagina’s en de verschijning staat gepland voor maart 2022. Het gaat 25 euro kosten.

Nieuws

menu