Russisch-Orthodoxe Kerk furieus over de kritiek van Duitse president Steinmeier op de rol van de kerk in de oorlog in Oekraïne

De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft fel gereageerd op de toespraak die de Duitse Bondspresident Frank-Walter Steinmeier woensdag bij de opening van de assemblee van de Wereldraad van Kerken in Karlsruhe heeft gehouden.

Metropoliet Antonij van Moskou, leider van de Russisch-orthodoxe delegatie in Karlsruhe, samen met waarnemend algemeen secretaris Ioan Sauca van de Wereldraad.

Metropoliet Antonij van Moskou, leider van de Russisch-orthodoxe delegatie in Karlsruhe, samen met waarnemend algemeen secretaris Ioan Sauca van de Wereldraad. Foto: Ivars Kupcis

Tijdens de opening van de grote vergadering van de Wereldraad van Kerken beschuldigde de Duitse president Steinmeier de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill ervan dat die de oorlog van Poetin tegen Oekraïne rechtvaardigt. Volgens hem leidt Kirill de Russisch-Orthodoxe Kerk op „een verkeerde, zelfs anti-godsdienstige en godslasterlijke dwaalweg.”