Russische en Oekraïense pacifisten in het nauw door de oorlog. 'In beide landen bestaat een militaire, patriottische opvoeding. De nuance verdwijnt uit het denken'

Tegen meer dan duizend Oekraïense militairen lopen op dit moment strafzaken wegens desertie. Daarnaast zijn er berichten dat enkele deserteurs door hun commandanten standrechtelijk gedood zijn. Dat zegt de secretaris van de Ukrainian Pacifist Movement, Yurii Sheliazhenko, in een recent gesprek via email. Ondertussen zouden Russische strijdkrachten – volgens de Russischtalige Amerikaanse televisiezender Current Time – in de regio Loegansk honderden Russische soldaten gevangen houden die weigeren om verder te vechten.

Protest tegen de oorlog.

Protest tegen de oorlog. Foto: AFP

De vredesgedachte begint volgens Sheliazhenko langzaam aan meer terrein te winnen in Oekraïne. „De Ukrainian Pacifist Movement bestaat uit zo’n veertig actieve leden, maar de ideeën van de groep vinden steeds breder weerklank. We hebben zo’n 120 mensen die onze Telegramchat volgen, meer dan 300 mensen zijn actief in de Facebookgroep, en die Facebook groep wordt door zo’n tienduizend mensen gevolgd en vaak geliked.”

Nieuws

menu