Samuel Lee in Groningen: gesprekken van hart-tot-hart in het aardbevingsgebied

Theoloog des Vaderlands Samuel Lee bezocht zaterdag het aardbevingsgebied in Groningen. „Hoe kan ik als volger van Jezus hier niet door geraakt worden?”

Theoloog des Vaderlands Samuel Lee met Anne van der Wielen tussen de stutbalken tegen de achtergevel van haar boerderij in Luddeweer. Foto: Peter Wassing

Theoloog des Vaderlands Samuel Lee met Anne van der Wielen tussen de stutbalken tegen de achtergevel van haar boerderij in Luddeweer. Foto: Peter Wassing

Samen met een delegatie van zijn migrantenkerk in Amsterdam reed Samuel Lee zaterdagochtend naar Groningen. Lee, afgelopen november uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands, had van te voren in Amsterdam al verteld over hun reis. „Mensen begrepen niet waarom we het belangrijk vonden om te gaan. ‘In Nederland is alles toch goed geregeld’, reageerden ze als ik het over de mensen in Groningen had. Maar dat is niet zo, dat heb ik nu ook zelf gezien. Er is veel onrecht, en de mensen hier hebben pijn.”

De delegatie uit de Amsterdamse JCF Kerk van Lee kwam op uitnodiging van Klaas Boer uit Siddeburen . In Groningen gingen ze samen met Mark de Jager, de Jonge Theoloog des Vaderlands en student aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen, op bezoek bij mensen uit Luddeweer, Loppersum en Appingedam. ’s Avonds reflecteerden Lee en De Jager in de Destiny Church op de ontmoetingen.

Oorlogsgebied

De middag had duidelijk indruk gemaakt op Lee. „Het eerste huis dat we bezochten leek wel een oorlogsgebied. De muren zitten vol met barsten, ze worden overeind gehouden met stutten.”

Het ‘er zijn’ is al belangrijk voor de mensen in het aardbevingsgebied, merkte Lee: „Ze zeggen allemaal: ‘luister naar ons’. Lippen zijn belangrijk, maar oren zijn nog belangrijker. We hebben van hart-tot-hart met elkaar gesproken.”

Theoloog des Vaderlands Samuel Lee en @MarkdeJager , Jonge Theoloog des Vaderlands in gesprek over aardbevingen in Groningen. Vanmiddag bezochten ze verschillende mensen met schade. Maandag een verslag in de krant. pic.twitter.com/jXE5sFIQWO

— FD Kerkredactie (@FD_kerk) January 11, 2020

Ook voor hemzelf was het belangrijk er te zijn. „Als je er alleen over leest, blijft alles een cijfer. Ik heb vanmiddag geleerd dat zelfs de lichtste aardbeving veel impact kan hebben. Het gaat niet om cijfers, het gaat niet om de sterkte op de schaal van Richter, het gaat niet om hoeveel slachtoffers er zijn of hoeveel schade er is aan een muur. De belangrijkste vraag is: wat is de emotionele schade, de geestelijke schade? Dat is niet in cijfers uit te drukken.”

Ik ben nu zo’n 35 jaar in Nederland, maar nog iedere oudejaarsavond heb ik angst door de knallen van vuurwerk

Het bezoek raakte Lee persoonlijk. Hij is opgegroeid in het Midden-Oosten, als veertienjarige jongen kwam hij naar Nederland. Vooral het lot van kinderen die in getroffen gebied opgroeien raakt hem. „In mijn jeugd in het Midden-Oosten heb ik oorlog en revolutie meegemaakt. Ik ben nu zo’n 35 jaar in Nederland, maar nog iedere oudejaarsavond heb ik angst door de knallen van vuurwerk. En ik ben altijd klaar voor als er een calamiteit komt. Mijn Zuid-Koreaanse vrouw zegt wel eens dat ik me niet zo moet aanstellen, maar zij heeft niet meegemaakt wat ik heb meegemaakt. Dit komt uit mijn jeugd, ik ben bang voor wat de impact is van de aardbevingen op de kinderen die hier opgroeien.”

Geestelijke ondersteuning

De inwoners van het gebied worden bijgestaan door geestelijk verzorgers, die met een speciale bus mensen opzoeken. „Misschien kan dat ook missionair werken, in dit seculierste stukje van Nederland”, zegt een aanwezige ’s avonds in de Destiny Church. De Jager reageert fel op dat idee: „Daar ben ik op tegen, we gaan niet over de rug van onrecht zieltjes winnen.” Lee: „Mensen zeggen soms tegen mij: ‘Je bent zeker aardig voor me omdat je me in de kerk wilt hebben?’ Maar dat is niet het geval, het is ook helemaal niet aan mij om mensen te bekeren. Maar ik kan wel de liefde laten zien. Dat is wat ik wil, omdat Jezus een belangrijke rol speelt in mijn leven.”

Het is helemaal niet aan mij om mensen te bekeren. Maar ik kan wel de liefde laten zien

Lee neemt de ervaringen mee terug naar Amsterdam, waar hij ze doorvertelt. „Ook morgen zal ik er weer uitgebreid bij stilstaan in onze kerk. We bidden ook voor de mensen in Groningen. Veel beloven kunnen we verder niet. Maar dat moet ook niet, hebben we gehoord vandaag. Mensen hebben geen behoefte aan loze beloftes, maar aan echt contact.”

Samuel Lee is de nieuwe Theoloog des Vaderlands

Lee is verbonden aan de Vrije Universiteit en directeur van hetCenter for Theology of Migration aan de Faculteit Religie en Theologie in opdracht van SKIN (Samen Kerk in Nederland). Hij is ook oprichter van de Foundation Academy of Amsterdam, die migranten een kans geeft om onderwijs op academisch niveau te volgen.

Nieuws

menu