Standplaats: Iedereen heeft zijn eigen waarheid

Iedereen doet wat goed is in eigen ogen, is een tekst uit de tijd van de Richteren. Het gaat over een periode dat er in het land geen leiding was en iedereen maar wat deed. Leven we nu ook in zo’n tijd?

Tegenstanders van de coronamaatregelen demonstreerden afgelopen zaterdag in het centrum van Amersfoort.

Tegenstanders van de coronamaatregelen demonstreerden afgelopen zaterdag in het centrum van Amersfoort. Foto: ANP

Je kunt wel raden wat er gebeurt als iedereen maar wat doet. Zolang iedereen dezelfde belangen heeft, gaat het prima: je zet je gezamenlijk voor hetzelfde in, hebt hetzelfde doel voor ogen en steunt elkaar. Maar zodra de belangen botsen, dan gaat het fout. Dan wordt het oorlog. De een wil regen, de ander zonneschijn. De een wil weidegrond om koeien te laten grazen, de ander wil natuurgebied. De een wil vissen op zee, de ander stort stenen om dat te beletten. Zo was het in die tijd van de Richteren. Er was geen regel of wet waaraan men zich kon of wilde houden.

Lees ook: Binnenvaartpredikant Dirk Meijvogel: ‘Als er geen schepen zijn, zijn er ook geen kerkgangers’

Gelukkig leven wij, zo denk ik, in een heel andere tijd. Een tijd van beschaving en orde. Een tijd van overleg en afspraken. En toch kwam de tekst uit Richteren in mijn gedachten. De aanleiding was – hoe kan het ook anders – de coronacrisis. Een aantal weken geleden schreef ik dat we weer naar Duisburg en Mannheim mochten om kerkdiensten te houden voor de Nederlandse schippers in Duitsland. We hebben er met elkaar van genoten. Maar doordat Nederland door Duitsland tot ‘oranje gebied’ werd verklaard, konden we niet meer zomaar naar Duitsland.

Uitzondering

Gelukkig had de deelstaat Noordrijn-Westfalen een uitzondering: als je binnen 24 uur Duitsland weer verliet, dan mocht je als Nederlander nog wel naar die deelstaat. Totdat ineens ook in Duitsland de tweede coronagolf toesloeg: Duitsland werd door Nederland tot oranje gebied verklaard. Nederlanders en Duitsers moeten even niet in elkaars buurt komen, wie uit Duitsland naar Nederland komt moet tien dagen in quarantaine. Daarom hebben we in ieder geval voor de komende twee weken de diensten in Duitsland geschrapt. Helaas.

Het virus gaat de mensen van de binnenvaart niet voorbij: ook zij moeten kinderen van school halen en boodschappen doen

In de binnenvaart leeft men over het algemeen behoorlijk geïsoleerd en zijn de risico’s beperkt. Toch gaat het virus de mensen van de binnenvaart niet voorbij: ook zij moeten kinderen van school halen en boodschappen doen. Maar we zitten in de tweede golf en we zijn het allemaal zat. We willen geen corona meer.

Andere belangen

Terwijl we in het begin van de crisis allemaal naast elkaar de schouders eronder zetten en bereid waren om offers te brengen, lijkt dat nu anders. Andere belangen gaan tellen en dat is ook logisch, want het zal bijvoorbeeld maar je eigen zaak zijn die nu weer dicht moet. Ook zijn er mensen die in opstand komen. Anderen halen hun schouders op en doen wat ze zelf willen. Weer anderen organiseren toch feesten omdat ze het alleen-zijn zat zijn. En zo kwam die tekst zomaar in me naar boven: iedereen doet wat goed is in eigen ogen. Wat is nu wijsheid?

Als iedereen nu doet wat goed is in eigen ogen kan dat individueel voordeel geven, maar wordt de samenleving een chaos

Misschien is het zo gek nog niet te bedenken dat we niet voor niets een gekozen overheid hebben. En zolang onze overheid ons niet vraagt tegen Gods geboden in te gaan, de richtlijnen die zij geeft te gehoorzamen. Want als iedereen nu doet wat goed is in eigen ogen kan dat individueel voordeel geven, maar wordt de samenleving een chaos.

Dirk Meijvogel is als binnenvaartpredikant in de Protestantse Kerk verantwoordelijk voor het binnenvaartpastoraat in Oost-Nederland en Duitsland

Reageren? Mail dan naar: dirkmeijvogel@gmail.com

Standplaats: Hard werken, maar weinig verdienen in Albanië

Als het even kan, verlaten jongeren Albanië om in een ander land aan de slag te gaan: in Duitsland verdienen ze een Albanees maandloon in één dag, gaat het verhaal. Daardoor daalt het aantal inwoners en blijft belangrijk werk liggen.

Nieuws

menu