De keuze voor verstilling in de tijd voor Pasen betekent niet dat de wereld met al haar problemen er niet meer toe doet | Recensie

Het vasten en de onthouding, waar veel mensen sinds afgelopen woensdag - Aswoensdag - werk van maken, is een probaat middel om je innerlijke ruimte binnen te gaan. Dat is niets zweverigs, het is eerder concreet. Broeder André Louf wijst de weg, in zijn De innerlijke mens.

De Veertigdagentijd biedt vaak een nieuwe concentratie op Jezus Christus, op de werkelijkheid van het geloof, op de wereld van de Bijbel.

De Veertigdagentijd biedt vaak een nieuwe concentratie op Jezus Christus, op de werkelijkheid van het geloof, op de wereld van de Bijbel. Foto: Onbekend

Zondag begint de Lijdenstijd, zoals protestanten het noemen, terwijl afgelopen woensdag de Veertigdagentijd is begonnen. Vanouds een periode van bezinning in de kerken en daarbuiten. Zeven weken lang zijn we op weg naar Goede Vrijdag, waarna het feest van de verrijzenis volgt: Pasen. Willem Jan Otten schrijft in Zondagmorgen , het boek waarmee hij vorig jaar een theologieprijs won, dat Pasen de grote viering is waarop je al die weken ‘afstevent als op een thuishaven’.