Taalproblemen, chaotische vergaderingen en botsingen; intercultureel kerk-zijn is razend ingewikkeld én verschrikkelijk belangrijk

Intercultureel kerk-zijn is „razend ingewikkeld.” Maar het zou „heel vreemd” zijn om in een wijk waarin 80 procent van de bewoners een niet-Nederlandse achtergrond heeft een Nederlandstalige, witte kerk te hebben. Dat zei ds. Coen Legemaate, voorganger van de International Christian Fellowship (ICF) in Rotterdam-Zuid, maandag in Utrecht tijdens de zomerconferentie ‘Migranten en de kerk: kansen en knelpunten’.

Migrantenkerk.

Migrantenkerk. Foto: Shutterstock

Het intercultureel kerk-zijn heeft een Bijbelse basis, zei ds. Legemaate, met een verwijzing naar Bijbelteksten uit Jesaja, Handelingen, Efeze en Openbaring. De christelijke gereformeerde predikant vertelde dat zijn gemeente, die samenkomt in een wijk waarin 80 procent van de bewoners een niet-Nederlandse achtergrond heeft, op zondag 300 tot 400 kerkgangers telt met 40 tot 50 nationaliteiten. Zij komen onder meer uit Afrika, Zuid- en Noord-Amerika, Oost-Europa en Azië. „Culturen die van nature moeite hebben elkaar te verstaan, komen bij ons samen.”

Nieuws

menu