Dit artikel is vandaag gratis

Theoloog Wessel ten Boom (62) overleden

Wessel ten Boom (2021). Foto: Sjef Prins

Theoloog, predikant en schrijver Wessel ten Boom is zaterdag 2 oktober overleden in zijn woonplaats Didam. Hij wist sinds 2018 dat hij ongeneeslijk ziek was.

Wessel ten Boom (1959) werd geboren in het Duitse Siegen, waar zijn vader predikant was. Hij studeerde Nederlands en theologie en werd predikant in Zijpe (1988-1996), Callantsoog (1990-1996), Abbenes (1996-2001), Arnhem (2001-2008) en Burum-Munnekezijl (2012-2013). Volgens zijn studievriend Coen Wessel maakte Ten Boom als predikant veel werk van de catechisatie, van het pastoraat en van de prediking.

In 2002 promoveerde hij op Profetisch tegoed , waarin hij belicht hoe kerkvader Augustinus dacht over de Joden. In 2006 verscheen een vervolg: Provocatie. Augustinus’ preek tegen de Joden.

Karl Barth

Naast Augustinus had Ten Boom een levenslange interesse voor de Zwitserse theoloog Karl Barth (1886-1968). Hij vertaalde onder meer de boeken De verkiezing van de gemeente (2016) en het begin dit jaar verschenen Anselmus’ bewijs van het bestaan van God in samenhang met zijn theologisch programma (oorspronkelijk titel: Fides quaerens intellectum ) .

Hij las het boek voor het eerst als student en het maakte meteen indruk, vertelde Ten Boom begin dit jaar in een interview in het Friesch Dagblad : „Ik herinner mij dat nog goed, ik las het in de zomer van 1983, tijdens een vakantie in Frankrijk. Ik was meteen enthousiast. Natuurlijk kende ik het werk van Barth al, vooral de dikke delen van de Kirchliche Dogmatik . Maar dit boek had een andere sfeer. Ik voelde de passie van Barth, de liefde ook voor de theologie, de gedrevenheid.”

Met zijn vertaling hoopte hij bij moderne theologen de liefde voor dogmatiek aan te wakkeren, vertelde Ten Boom in het interview: „Het boek is oorspronkelijk in het Duits geschreven, en bevat een menigte aan citaten in het Latijn. De huidige generatie theologen kent geen Latijn en vaak ook geen Duits meer. Voor hen heb ik dit boek nu toegankelijk gemaakt, in vertaling en met toelichtingen. In de eindnoten voer ik tevens een gesprek met Barth, en stel ik vragen. En als zodanig hoop ik dat het de liefde voor dogmatiek opwekt.”

Waarheid

Over zijn geloof zei Ten Boom: „Ik geloof ook echt in het bestaan van waarheid. Wat dat betreft leven we in moeilijke tijden, want waarheid lijkt helemaal relatief vandaag. Maar als je de schok krijgt van het stuiten op Gods waarheid, krijg je een soort betrouwbaarheid in beeld, die in de Bijbel hecht verbonden is met goedheid en nabijheid. Zoals een rots betrouwbaar is. Dat geeft heel veel moed en kracht.”

Ten Boom publiceerde ook talloze theologische artikelen en was onder meer lange tijd redactiesecretaris van In de Waagschaal. Voor het Friesch Dagblad schreef hij vele recensies.

Afscheid

In 2018 werd duidelijk dat hij ongeneeslijk ziek was: zijn darmkanker was uitgezaaid naar zijn lever. Vrienden en bekenden hield hij sindsdien op de hoogte via rondzendbrieven, 32 in totaal. In zijn laatste schrijven nam hij al voorzichtig afscheid: ‘Ik vond het fijn om te horen dat ik waarschijnlijk nog wel even leef, maar er is wel iets veranderd. Ik ben begonnen de wereld, en zo ook jullie meer los te laten.’

Donderdag 7 oktober is er van 19.00 tot 19.45 uur gelegenheid om afscheid van Wessel ten Boom te nemen in de Protestantse kerk, Torenstraat 10 te Didam. Aansluitend is er een kort liturgisch moment. De gedachtenisdienst wordt gehouden op zaterdag 9 oktober om 13.30 uur, die is te volgen via een livestream: https://youtu.be/zmMY-iHZC5A .

Nieuws

menu