Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier pleitte voor geweldloosheid in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. En toen? 'Ik stond in een shitstorm'

Een jaar geleden trad Thomas Quartier aan als Theoloog des Vaderlands. Vrijdag wordt zijn opvolger bekendgemaakt.

Thomas Quartier.

Thomas Quartier. Foto: Ted van Aanholt

De monnik Thomas Quartier (1972) stond afgelopen zomer in het centrum van een ,,shitstorm”, zoals hij het zelf noemt. Hij pleitte voor geweldloosheid in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Collega-theologen en mensen-met-een-mening-en-een-internetaansluiting vielen over hem heen: hoe durfde hij zo’n positie in te nemen, terwijl het toch evident was dat Rusland de agressor is?

„Iemand pleitte er in de krant zelfs voor dat mij de titel Theoloog des Vaderlands zou worden afgenomen. Ook van sommige collega’s in den lande kreeg ik hatelijke reacties. Ik zeg het liever niet, want ik houd er niet van om iemand af te vallen, maar ik snap echt niet hoe mensen dit konden doen...”

Pacifisme en vluchtelingen

Quartier is hoogleraar Liturgische en Rituele Studies aan de Radbouduniversiteit en leeft als monnik in de Abdij Keizersberg te Leuven. Toen hij vorig jaar november werd aangewezen als de nieuwe Theoloog des Vaderlands, had de Russische inval in Oekraïne nog niet plaatsgevonden en was de asielcrisis nog niet zo uit de klauwen gelopen als later tijdens zijn jaar. „Ik las afgelopen week een aantal van de interviews terug uit het begin van mijn jaar als Theoloog des Vaderlands. Daarin zei ik al dat pacifisme en vluchtelingen de twee onderwerpen waren waar ik extra aandacht aan zou gaan besteden. Dat waren goedgekozen thema’s, zo bleek later.”

Nieuws

menu