Dit artikel is vandaag gratis

Tien dagen van gebed in Japan, met extra aandacht voor Oekraïne

Bij de herdenking van de atoombomaanval op Hiroshima drijven papieren lampionnen op de Motoyasurivier. Foto: AFP

Japanse katholieken bidden deze dagen voor de vrede. In de jaarlijkse tiendaagse gebedsmarathon staat dit jaar de Russische inval in Oekraïne centraal.

‘Dit is een jaar waarin de vrede met geweld is vertrapt. De waardigheid van het leven wordt verwaarloosd en de bescherming ervan is aan de kant geschoven. We zullen dit jaar onze tien dagen van gebed voor vrede ingaan te midden van een nieuwe levenscrisis’, schreef de Japanse aartsbisschop Isao Kikuchi in de aanloop naar de tien dagen.

De periode van bezinning is begonnen op 6 augustus, met de herdenking van de atoombomaanval op Hiroshima, op 6 augustus 1945. Maandag is de laatste dag, dan wordt wereldwijd stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, omdat Japan zich op 15 augustus 1945 overgaf. De bisschoppen van Japan organiseerden de gebedsperiode voor het eerst in 1982.

Elkaar steunen

Kikuchi, naast aartsbisschop ook voorzitter van de Japanse bisschoppenconferentie, noemt vrede meer dan alleen de afwezigheid van conflict: ‘Tijdens de pandemie hebben we uit ervaring geleerd dat elkaar steunen en voor elkaars leven zorgen, oftewel elkaar solidair steunen, de beste manier is om het leven te beschermen.’

De Russische invasie van Oekraïne schokte de wereld, schrijft de bisschop. Hij noemt het een ‘gewelddadige daad van een grootmacht die de groeiende inspanningen van de internationale gemeenschap in haar zoektocht naar vrede vertrapte’. Hij roept gelovigen op in de tien dagen van gebed voor vrede ‘na te denken over en te handelen voor de vrede’.

Nieuws

menu