Tsjerkepaad vertelt deze zomer alleen online verhalen

Stichting Tsjerkepaad heeft besloten dit jaar de openkerkenroute niet door te laten gaan. Er wordt koortsachtig gewerkt aan een website, om in ieder geval online verhalen te kunnen vertellen. Daarbij richt de organisatie zich ook op jongeren.

In 2017 werd Tsjerkepaad door Gerrit Groeneveld geopend in de Leeuwarder Bonifatiuskerk. Dit jaar zullen er geen kerken open gaan onder de vlag van Tsjerkepaad.

In 2017 werd Tsjerkepaad door Gerrit Groeneveld geopend in de Leeuwarder Bonifatiuskerk. Dit jaar zullen er geen kerken open gaan onder de vlag van Tsjerkepaad. Foto: Niels Westra

„Nu zijn het vooral zestigplussers die in de zomer een open kerk bezoeken. Maar we willen als Stichting Tsjerkepaad ook gezinnen met jonge kinderen en twintigers, dertigers en veertigers bereiken”, zegt Bea de Jong uit Menaam. Ze is een van de vijf leden van de jongerenwerkgroep van Tsjerkepaad. „Nou ja, jongere is een breed begrip. Ikzelf ben 38. Maar voor Tsjerkepaad is dat jong.” In de werkgroep zijn ook nog een paar leden die jonger zijn.

De jongerenwerkgroep is eind vorig jaar opgericht. „Dominee Gerrit Groeneveld, de voorzitter van Stichting Tsjerkepaad, preekte vorig jaar bij ons in de kerk. Hij benaderde me vervolgens met de vraag of ik niet in zo’n werkgroep voor Tsjerkepaad zou willen plaatsnemen. Zo zijn vanuit de kerngroep van Stichting Tsjerkepaad vijf verschillende mensen geworven. We zijn in december voor het eerst bij elkaar gekomen.”

De kerk is van iedereen

De vijf hebben uiteenlopende achtergronden. De Jong is kerkelijk betrokken en actief als jeugdouderling in de Protestantse Gemeente Menaldum. Er zit ook een predikante in: Sifra Baayen (32) uit Echtenerbrug, momenteel ambulant predikant voor de Protestantse Gemeente Rutten in de Noordoostpolder. „Maar er zijn ook leden in de jeugdgroep die niet gelovig zijn. Dat past ook bij Tsjerkepaad: we kijken allemaal vanuit onze eigen invalshoek, en de culturele en historische waarde van kerkgebouwen is daar ook belangrijk bij.”

Baayen: „Ooit zijn de kerken gebouwd en betaald door 90 procent van mensen uit de gemeenschap. Nu is vaak het kerkgenootschap de eigenaar, maar die vertegenwoordigt slechts zo’n 10 procent van de inwoners van een dorp of wijk. De kerk is er als gebouw echt voor iedereen, vinden wij: het is een geloofshuis, maar ook een gebouw met grote culturele en historische waarde. Daarmee is het ook jouw kerk, of je nou gelovig bent of niet. Gelukkig staan de meeste kerkgemeenschappen er ook zo in.”

De Jong is voor Tsjerkepaad vooral actief op het vlak van de websitevernieuwing. Dat doet ze samen met de huidige beheerder Klaas Stelma.„Ik heb ervaring in de communicatie, en daarom begeleid ik dit proces. Er waren eerst plannen om een speciale website voor jongeren te maken, maar ik heb geadviseerd één goede site maken. Want de website die er nu staat is niet zo overzichtelijk en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De nieuwe site zal moderner zijn. Bezoekers kunnen deelnemende kerken er makkelijker op vinden en de activiteiten worden beter weergegeven. Maar dat vlak blijft dit jaar dus leeg.”

De jongerengroep had ook al andere ideeën uitgewerkt om een jonger publiek aan te spreken. „Voor gezinnen met kinderen willen we meer leuke activiteiten organiseren. En we werken bijvoorbeeld aan een muzikale route met jonge muzikanten. Die ideeën schuiven we door naar volgend jaar.” Dat de activiteiten worden doorgeschoven is niet heel erg, meent Baayen. „Het is natuurlijk jammer. Maar kerken zijn van zichzelf geduldige gebouwen: we wachten rustig op volgend jaar.”

Herinneringen

Komende zomer is de vernieuwde website het belangrijkste speerpunt van de organisatie. Baayen: „We hadden al het plan om mensen te interviewen in de aanloop naar de openstelling. Dat zal nu een andere vorm moeten krijgen. We vragen kerken sowieso verhalen en foto’s van geloof, hoop en liefde te delen. Als jongerenwerkgroep richten we ons vooral op bijzondere verhalen die te maken hebben met Tsjerkepaad: mooie en opvallende herinneringen uit de afgelopen jaren, of misschien wel een vooruitblik naar volgend jaar. Daar mogen mensen een verhaal over insturen, maar ik kan mensen ook interviewen voor de site.”