Dit artikel is vandaag gratis

Bezoekers van Tsjerkepaad komen niet alleen voor de kerken, maar vooral ook voor de ontmoeting: 'Je voelt gewoon hoeveel plezier de vrijwilligers er zelf ook in hebben'

Voorzitter Gerrit Groeneveld spreekt - gehuld in Hindelooper kostuum - bij de afsluiting van Tsjerkepaad 2022 Foto: Stichting Tsjerkepaad

Mensen komen uit het hele land voor Tsjerkepaad en dan niet alleen voor de bezienswaardigheden in de Friese kerken, maar ook - en misschien wel vooral - voor de ontmoeting. ,,De honderden vrijwilligers die in de kerken zorgen voor het warme welkom en een praatje over de kerk of over andere zaken die ons bezighouden kunnen dan ook niet genoeg worden geprezen.”

Dat zei voorzitter ds. Gerrit Groeneveld afgelopen zaterdag in de Grote Kerk in Hindeloopen, waar het Tsjerkepaadseizoen werd afgesloten met onder meer een optreden van het melodisch slagwerkensemble van CMV Oranje Bolsward en presentaties over de kerk en de Hindelooper klederdracht.

Als hij met zijn vrouw zelf op Tsjerkepaad ging, ervoer Groeneveld het steeds weer als ,,erg bemoedigend” hoe hartelijk en gastvrij ze werden ontvangen. ,,Je voelt gewoon hoeveel plezier de vrijwilligers er zelf ook in hebben. Ze vinden het prachtig om hun kerk te laten zien maar ook om het gesprek aan te gaan. Dat is duidelijk een meerwaarde, voor veel mensen ook echt een reden om steeds opnieuw op Tsjerkepaad te gaan.”

Volgens Groeneveld hebben de kerken gemiddeld zeker twintig bezoekers per zaterdagmiddag getrokken, al zijn er geen precieze cijfers. Er zijn ook kerken waar überhaupt geen bezoekers worden geteld, omdat die vrij kunnen binnenlopen zonder dat er iemand aanwezig is. Als uitschieter naar boven noemt hij de Grote Kerk in Dokkum, waar meer dan tienduizend bezoekers werden ontvangen. ,,De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ze daar ook vaker open waren dan alleen op zaterdagmiddag. Dat was ook in andere toeristische plaatsen wel het geval.”

Jongeren

Tsjerkepaad had dit jaar als thema ‘Kerk voor jong en oud’, maar of dat echt meer jongeren dan anders heeft getrokken is de vraag. Op een middag specifiek bedoeld voor jongeren en gezinnen met kinderen kwamen toch weer vooral ouderen af, ,,hoewel we gelukkig wel een paar jongeren konden begroeten. Toch willen we hier van harte mee doorgaan.”

Nieuws

menu